Wat is het verschil tussen pijlinktvis, zeekat en octopus?
nieuws
In mediterrane landen bulken de menukaarten van heerlijke lokale specialiteiten op basis van inktvis of octopus. Maar wat ligt er nu precies op je bord als je polpo, choco of calamares bestelt?
We proberen je even kort wegwijs te maken in het rijk van deze zeebewoners.
Inktvissen behoren tot de weekdieren. Hun wetenschappelijke naam (Cephalopoda) betekent koppotigen en dat is een verwijzing naar hun tentakels die zich in een kring rond hun mond bevinden.
- Zeekat of sepia (Sepia officinalis) is een gewone inktvis met een grote kop en een breed lichaam waarin een lang kraakbeen zit. Hij heeft tien tentakels waarvan er twee langer zijn dan de rest en hij is ronder dan de pijlinktvis. Net zoals de pijlinktvis komt hij ook in de Noordzee voor.
Enkel de schoongemaakte zak of mantel - al dan niet in ringen versneden - komt bij ons op tafel, maar ook de tentakels en de vinnen zijn eetbaar. Het vlees is zeer lekker en dikker dan dat van de pijlinktvis. De zwarte inkt wordt gebruikt voor saus of om een pasta of risotto op smaak te brengen.
Bereid de inktvis bij voorkeur alla plancha en laat hem zeer kort schroeien (of bakken), anders wordt hij taai.
Op de Spaanse menukaart vind je hem onder de naam sepia maar in Zuid-Spanje (o.a. Andalusië) wordt hij vaak choco genoemd. In Italië spreekt men van seppia.
Het dier heeft, in tegenstelling tot de inktvissen, geen centraal kraakbeen en ook geen inkt om zich te verdedigen tegen zijn vijanden.
Bronnen: