Multivitamines hebben weinig nut
nieuws
Het slikken van multi-vitaminen of mineralen heeft weinig of geen nut voor gezonde volwassenen, noch voor mensen die eerder al een hartinfarct hebben gehad. Ze maken u niet gezonder, helpen niet tegen dementie en beschermen niet tegen chronische ziekten. Dat blijkt uit drie nieuwe studies in het tijdschrift Annals of Internal Medicine (http://annals.org/article.aspx?articleid=1767855 - http://annals.org/article.aspx?articleid=1789248 - http://annals.org/article.aspx?articleid=1789250).
In de eerste studie kregen zowat 1.700 mannen en vrouwen van 50 jaar of ouder die eerder een hartinfarct hadden doorgemaakt een hoge dosis multivitamines of een neppil (placebo). Na ruim 4 jaar kwamen evenveel hartinfarcten voor in de vitaminegroep als in de groep die neppillen slikte. Daarbij moet wel aangestipt worden dat bijna de helft van de patiënten in beide groepen in de loop van de studie stopten met hun vitamine- of neppil.
De tweede studie volgde 6.000 gezonde mannen ouder dan 65 jaar, waarvan de helft een multivitamine- en mineralenpreparaat nam, de andere helft een neppil. Na 12 jaar bleek er geen verschil te bestaan in cognitieve functies, zoals concentratie en geheugen. De onderzoekers stippen wel aan dat de deelnemers aan de studie geen vitaminetekorten hadden, en dat de vitaminedosissen in de supplementen misschien te laag waren om effect te hebben. Mogelijk kunnen supplementen wél zinvol zijn voor ouderen die slecht of te weinig eten.
De derde studie analyseerde de gegevens van een groot aantal andere studies waarin multivitamines werden ingenomen door meer dan 400.000 gezonde volwassenen die geen vitaminegebrek hadden. Hieruit blijkt dat die supplementen geen effect hebben op het voorkomen van hart- en vaatziekten en kanker.
Deze studies bevestigen andermaal dat dergelijke supplementen zinloos zijn voor wie geen aangetoond vitaminetekort heeft. Meer zelfs, sommige vitaminen, zoals bètacaroteen, vitamine E en hoge doses vitamine A, zouden het risico op vroegtijdige sterfte kunnen verhogen.
Voor sommige mensen kan een vitaminesupplement wel zinvol zijn, zoals vitamine D voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een donkere huidskleur, en foliumzuur voor zwangere vrouwen.
Volgens een recente Amerikaanse studie zou een vitamine E-supplement mogelijk zinvol kunnen zijn voor oudere mensen die lijden aan een beginnende tot matige vorm van de ziekte van Alzheimer. Een dagelijkse dosis van 2.000 IE vitamine E zou de achteruitgang in hun dagelijks functioneren namelijk vertragen. Op hun cognitieve vermogens hadden de supplementen evenwel geen effect.
Deze studie verscheen in het Journal of the American Medical Association (http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1810379).