Mager vlees? Kies eens konijn.

dossier Konijn wordt in Vlaanderen veelal op traditionele manier bereid: als stoofgerecht, op grootmoeders wijze, met pruimen, appelmoes, uitjes, spekjes of op smaak gebracht met een streekbier. Ideaal voor koude herfst- en winterdagen. Konijn past echter ook in de hedendaagse lichte keuken waar wordt gestoomd en gewokt en de microgolfoven een handig instrument is. Konijn op de barbecue of in een tagine misstaat evenmin. Een lijn- en hartvriendelijk gerecht is dus ook met konijn perfect mogelijk.

Mager vlees met een evenwichtige vetzuursamenstelling

123-vlees-konijn-170_01.jpg
Het vetgehalte van konijn varieert van 0,6 % (de rug) tot 14,4 % (de voorste delen). Gemiddeld bevat een heel konijn 6,8 % vet. Konijnenvlees behoort dan ook tot de magere vleessoorten. Door het zichtbare vet, in het bijzonder in het voorste deel, te verwijderen wordt het vetgehalte tot hooguit 4 tot 5 % beperkt. Tegenwoordig wordt konijn ook versneden verkocht waarbij het vet in het voorste deel al is weggesneden.

De kwaliteit van het vet in konijn is bovendien gunstig door een relatief lage hoeveelheid verzadigde vetzuren (38,6 % van de totale hoeveelheid vet) en meer onverzadigde vetzuren (32,8 % enkelvoudig onverzadigde en 23,9 % meervoudig onverzadigde vetzuren).

Konijnenvlees bevat in vergelijking met andere vleessoorten ook meer linolzuur en alfa-linoleenzuur. Deze zogenaamde essentiële vetzuren kunnen we niet zelf synthetiseren en moeten we bijgevolg uit onze voeding halen. Naast de hoeveelheid essentiële vetzuren is ook de verhouding tussen linol- en alfa-linoleenzuur belangrijk. De verhouding tussen linol- en alfa-linoleenzuur is in konijnenvlees gunstig (nl. 6,7) en benadert de aanbevolen verhouding (nl. 5).

Ten slotte is het cholesterolgehalte in konijnenvlees gemiddeld lager dan 50 mg per 100 g vlees.

Lees ook: Cholesterolverlagende voeding

Lees ook: Cholesterolverlagende voeding

Licht verteerbaar

Gekweekte konijnen worden geslacht wanneer zij 12 tot 13 weken oud zijn. Het vlees van deze nog jonge dieren is mals en bevat weinig collageen. Het vlees wordt ook niet hard tijdens de bereiding. Daarom is konijn licht verteerbaar voor jong en oud.
Om de lichtverteerbaarheid te bewaren is het belangrijk een aangepaste bereidingswijze te kiezen. In de meer traditionele recepten wordt vaak rijkelijk omgesprongen met room, boter en spek waardoor het van oorsprong magere vlees verandert in een vetrijke en zwaar verteerbare schotel. Een lichte en gezonde receptuur verdient de voorkeur.

Voor meer een artikel in Nutrinews over essentiële vetzuren:

aandacht voor essentiële vetzuren

bron: Nice

Laatst bijgewerkt: november 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram