Kippenvlees: de delen van een kip
dossier
Kippenborst of kipfilet

Kipfilet
Lees ook: Recept: ovenschotel met kip, wortel en puree
Kippenbout of kippenbil

© Getty Images / kippenboutfilet
- De kippendij is donkerder van kleur en bevat meer vet dan de borst, wat zorgt voor extra sappigheid en smaak. Kippendijen drogen minder snel uit, en zijn dus ook geschikt voor langere bereidingen, denk maar aan braadgerechten, stoofpotten en ovenschotels.
Lees ook: Moet je kip afspoelen met water voor het koken?

Kippenpoot of drumstick
- De kippenpoot of drumstick is een stevig en smaakvol stuk vlees. Door het bot en het hogere vetgehalte blijft het sappig bij bereiding. Het wordt vaak geroosterd, gegrild of gestoofd.
Kippenvleugels

© Getty Images / kippenvleugels
Lees ook: Listeriose: wat zijn de symptomen bij besmetting met listeria?
Rug en nek
Lever, hart en maag
- Kippenlever heeft een rijke, intense smaak en is een bron van ijzer en vitamines. Het wordt gebruikt in patés, sauzen of gebakken met kruiden en specerijen.
- Het kippenhart is klein, stevig en heeft een milde, enigszins ijzerrijke smaak. Het wordt vaak gegrild, gestoofd of verwerkt in stoofschotels en soepen.
- De kippenmaag heeft een stevige textuur en wordt vaak langzaam gestoofd of gekookt. In verschillende wereldkeukens worden maagjes als delicatesse beschouwd en geserveerd met kruiden en sauzen.
Lees ook: Recept: BBQ-kip met mangosalsa en harissa-yoghurtdressing
Voeten en kippenvel
- Kippenvoeten bevatten veel gelatine en worden vaak gebruikt in bouillons en soepen om een rijke, volle smaak te geven. In sommige keukens worden ze ook gefrituurd of gestoofd gegeten.
- Kippenhuid is vet en knapperig als het wordt gebakken of geroosterd. Het wordt vaak apart gegeten of gebruikt om gerechten meer smaak en textuur te geven.
Lees ook: Is Chinees eten gezond?
Bronnen:
https://www.slagers-vlaanderen.be
https://www.lekkervanbijons.be