Kippenvlees: de delen van een kip 

dossier

Kippenvlees is veelzijdig en populair in vele keukens wereldwijd. Elk deel van de kip heeft zijn eigen kenmerken op vlak van smaak, textuur en toepassingen in de keuken. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste eetbare delen van de kip.

Kippenborst of kipfilet

123m-rauw-kip-kippefilet-vlees-bact-02-17.jpg

Kipfilet

De kippenborst, ook bekend als kipfilet, is het meest magere deel van de kip en heeft een zachte, neutrale smaak. Het is een veelzijdig stuk dat geschikt is voor grillen, bakken, pocheren en roerbakken. Omdat het weinig vet bevat, kan het snel droog worden als het te lang wordt bereid.

Lees ook: Recept: ovenschotel met kip, wortel en puree

Kippenbout of kippenbil

Getty_kippendij_kippenboutfilet.jpg

© Getty Images / kippenboutfilet

De kippenbout of kippenbil bestaat uit de kippendij en de poot. De kippenboutfilet is het uitgebeende stuk van de dij.

  • De kippendij is donkerder van kleur en bevat meer vet dan de borst, wat zorgt voor extra sappigheid en smaak. Kippendijen drogen minder snel uit, en zijn dus ook geschikt voor langere bereidingen, denk maar aan braadgerechten, stoofpotten en ovenschotels.

Lees ook: Moet je kip afspoelen met water voor het koken?

123m-voeding-kip-23-3.jpg

Kippenpoot of drumstick

  • De kippenpoot of drumstick is een stevig en smaakvol stuk vlees. Door het bot en het hogere vetgehalte blijft het sappig bij bereiding. Het wordt vaak geroosterd, gegrild of gestoofd.

Kippenvleugels

Getty_kippenvleugel_chickenwing_2025.jpg

© Getty Images / kippenvleugels

Kippenvleugels bestaan uit drie delen: de drumette, de flat en de punt. Ze zijn sappig en hebben een hoog vetgehalte, wat ze ideaal maakt om te frituren, grillen of marineren en te bakken in de oven. Populair in de vorm van chicken wings met diverse sauzen.

Lees ook: Listeriose: wat zijn de symptomen bij besmetting met listeria?

Rug en nek

De kippenrug bevat minder vlees maar is ideaal om bouillon of soep van te trekken. De botten en het kraakbeen geven veel smaak af, waardoor ze een essentieel ingrediënt vormen voor zelfgemaakte kippenbouillon.

Ook kippennekken worden vaak gebruikt in bouillons en soepen omdat ze veel gelatine en smaak bevatten. In sommige keukens worden ze ook gebakken of gestoofd gegeten.

Lever, hart en maag

  • Kippenlever heeft een rijke, intense smaak en is een bron van ijzer en vitamines. Het wordt gebruikt in patés, sauzen of gebakken met kruiden en specerijen.

  • Het kippenhart is klein, stevig en heeft een milde, enigszins ijzerrijke smaak. Het wordt vaak gegrild, gestoofd of verwerkt in stoofschotels en soepen.

  • De kippenmaag heeft een stevige textuur en wordt vaak langzaam gestoofd of gekookt. In verschillende wereldkeukens worden maagjes als delicatesse beschouwd en geserveerd met kruiden en sauzen.

Lees ook: Recept: BBQ-kip met mangosalsa en harissa-yoghurtdressing

Voeten en kippenvel

  • Kippenvoeten bevatten veel gelatine en worden vaak gebruikt in bouillons en soepen om een rijke, volle smaak te geven. In sommige keukens worden ze ook gefrituurd of gestoofd gegeten.

  • Kippenhuid is vet en knapperig als het wordt gebakken of geroosterd. Het wordt vaak apart gegeten of gebruikt om gerechten meer smaak en textuur te geven.

Door de kip volledig te benutten, wordt voedselverspilling verminderd en kunnen verschillende smaken en texturen optimaal worden benut. Elk deel van de kip heeft zijn eigen culinaire toepassingen, waardoor het een geliefd ingrediënt blijft in vele gerechten wereldwijd.

Lees ook: Is Chinees eten gezond?

Bronnen:
https://www.slagers-vlaanderen.be
https://www.lekkervanbijons.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram