Gerelateerde artikels
Het mediterraan dieet is nog steeds de gezondste manier om te eten
dossier
Als je eet zoals de mensen rond de Middellandse Zee zal je brein langer jong blijven, je hart langer meegaan en je penis langer in topvorm blijven. What’s not to like, maar als je leeft op een wekelijks rantsoen van afhaalsushi en diepvriespizza kan het moeilijk zijn om je eetgewoonten radicaal om te gooien. Wij geven je tips om stapsgewijs over te schakelen op het mediterraan dieet.
Het mediterraan dieet draait om plantaardige voedingsmiddelen als groenten, fruit, noten en olijfolie en magere eiwitten als vis en kip. Rood vlees, boter en toegevoegde suikers kunnen wel af en toe, maar de inname daarvan is zeer beperkt.
Voor je wegrent om een stevige steak rauw naar binnen te schrokken als bewijs van je mannelijkheid: het mediterraan dieet komt je mannelijkheid net ten goede, dus lees eerst even verder. Overigens hoef je niet van de ene dag op de andere alleen maar groenten te eten, want élke verschuiving weg van zwaar geraffineerd voedsel en in de richting van een mediterraan dieet is al voordelig. Babysteps dus, en hier zijn wat suggesties.
Kleine stapjes richting een mediterraan dieet
Begin met een paar kleine aanpassingen in je huidige eetpatroon, door in te zetten op een of meer van deze toppers uit het mediterraan dieet:
Granen
Bij elke maaltijd één tot twee porties volkoren brood, pasta, rijst of couscous. Voor het ontbijt is havermout prima.
Groenten
Neem twee porties groenten in verschillende kleuren en vormen bij zowel de lunch als het avondeten. (Ter referentie, een portie is ongeveer een half kopje gekookte groenten, of een heel kopje rauwe groenten.) Traditionele mediterrane keuzes zijn boerenkool, aubergine, artisjok, bieten en zoete aardappelen, maar eigenlijk zijn alle groenten goed.
Fruit
Fruit wordt als dessert gegeten, met een tot twee porties aanbevolen na de lunch en het avondeten. Kies voor fruit zoals appels, abrikozen, dadels, vijgen en granaatappels, die gebruikelijk zijn in het Middellandse Zeegebied.
Vetten
In plaats van chips of bewerkte snacks te eten, haal je je vetten uit gezonde bronnen zoals olijfolie en noten. Beperk je olijfolie-inname tot een à vier eetlepels per dag (dat is inclusief olie die wordt gebruikt voor het koken).
Vlees
Je zou voldoende proteïnen moeten halen uit omega-3-rijke bronnen zoals zalm, makreel en ansjovis. Beperk je inname van rood vlees tot slechts een paar keer per maand.
Zuivel
Die ‘drink meer melk’-reclames zijn voor melkmuilen en zwaar overrated. Drie porties magere yoghurt, kaas of melk zijn voldoende om de week door te komen.
Zoals gezegd: je hoeft niet meteen je eetgewoonten radicaal om te gooien, met elk van bovenstaande ingrediënten kom je al een stapje dichter bij een ideale wereld.
Auteur: Jutta Buytaert