Koffie met paddenstoelen: minder cafeïne, meer voordelen?

dossier

Paddenstoelenkoffie wordt steeds populairder. Het wordt meestal gemaakt van extracten van medicinale paddenstoelen (chaga, lion’s mane, reishi, cordyceps) en zou zorgen voor een energieboost, betere concentratie en een sterker immuunsysteem. Maar klopt dat ook? Wat zegt de wetenschap? 

Lees ook: Is cafeïnevrije koffie gezond?

Getty_mushroom_coffee_2024.jpg

© Getty Images

Koffie met paddenstoelen kost ongeveer twee keer zoveel als gewone koffie. Het is een alternatief voor mensen die hun cafeïne-inname willen verminderen, maar ook voor mensen die willen genieten van de gezondheidsvoordelen van medicinale paddenstoelen. Van sommige paddenstoelen wordt gezegd dat ze natuurlijke adaptogenen bevatten die bijdragen aan het algemene welzijn.  

Lees ook: Hoe (on)gezond zijn de verschillende varianten van koffie?

Wat zijn adaptogene of functionele paddenstoelen?

In Aziatische landen worden kruiden en paddenstoelen al honderden jaren gebruikt voor hun therapeutische voordelen. Ze worden “adaptogeen” of “functioneel” genoemd wanneer hun eigenschappen helpen om de weerstand tegen stress te verhogen en het lichaam te versterken om stressvolle situaties te overleven. 

Adaptogene paddenstoelen zijn rijk aan vitaminen, mineralen, polyfenolen, polysachariden en carotenoïden. Dit zijn allemaal verbindingen met belangrijke antioxiderende eigenschappen die vrije radicalen helpen bestrijden, ontstekingen verminderen en het immuunsysteem versterken. 

Lees ook: Antigifcentrum waarschuwt voor giftige paddenstoelen

Hoe wordt paddenstoelenkoffie bereid?

Paddenstoelenkoffie is een mengsel van gemalen paddenstoelen en koffiebonen om iets te verkrijgen dat lijkt op koffie. 
De sporoforen (of sporocarpen) van de paddenstoel worden gedroogd, verkleind tot een fijn poeder en in gelijke verhoudingen gemengd met de gemalen koffiebonen. Paddenstoelenkoffie bevat dus de helft minder cafeïne dan gewone koffie.
Adaptogeen paddenstoelpoeder kan ook worden toegevoegd aan andere dranken zoals thee, matcha, chai of cacao. De meeste consumenten melden een 'nootachtige' of 'aardse' smaak, of nemen geen verschil waar met hun gewone koffie. 
Paddenstoelenkoffie is er in vele vormen. Ze worden verkocht als traditioneel koffiedik of oploskoffie. Je kunt ook je eigen koffie maken door paddenstoelenpoeder aan gemalen koffie toe te voegen.

Voordelen adaptogene paddenstoelen

Van adaptogene paddenstoelen wordt gezegd dat ze talloze voordelen hebben: 

  • Ze zouden je helpen beter te slapen en vermoeidheid te voorkomen.
  • Ze verminderen stress.
  • Ze verminderen ontstekingen.
  • Ze versterken het immuunsysteem.
  • Ze verbeteren je cognitieve vaardigheden: concentratie, geheugen, productiviteit.
  • Ze verhogen je energieniveau.
  • Ze verlichten spierpijn.

Lees ook: Tips voor wie zelf paddenstoelen wil plukken

Zijn de voordelen van koffie met paddenstoelen wetenschappelijk bewezen?

De meeste onderzoeken naar medicinale paddenstoelen zijn uitgevoerd op dieren of in laboratoria. Er zijn maar weinig goed opgezette klinische onderzoeken waarbij mensen betrokken zijn.
Zelfs als dierstudies aantonen dat adaptogene paddenstoelen gezondheidsvoordelen kunnen hebben, zijn deze resultaten mogelijk niet van toepassing op mensen.
Bovendien richten deze onderzoeken zich niet specifiek op koffie met paddenstoelen en is het niet bekend of het mengsel van paddenstoelen en koffiebonen positieve of negatieve effecten heeft op de gezondheid. 

Het feit dat paddenstoelen rijk zijn aan antioxidanten klopt alleszins wel. Dit betekent dat ze, net als veel andere voedingsmiddelen, kunnen helpen om vroegtijdige veroudering van cellen tegen te gaan, ontstekingen te verminderen en het immuunsysteem te ondersteunen. 
Paddenstoelenkoffie zou ook stress kunnen verminderen. Studies tonen aan dat adaptogenen, zoals de paddenstoelen in koffie met paddenstoelen, de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) in het bloed en speeksel in balans brengen. Dit drankje zou je dus mogelijk kunnen helpen bij het beheersen van stress. 

Dat veel mensen zich beter voelen als ze overstappen van gewone koffie op paddenstoelenkoffie heeft volgens de experts te maken met de hoeveelheid cafeïne in deze dranken. Paddenstoelenkoffie bevat de helft minder cafeïne dan gewone koffie. Bij mensen die gevoelig zijn voor cafeïne kan dit leiden tot angst, een verhoogde hartslag of een maag die van streek is. Deze bijwerkingen zouden dus verminderen met lagere doses cafeïne. En dit zou een impact hebben op het algemene welzijn.

Lees ook: Is koffie kankerverwekkend?

Bijwerkingen van koffie met paddenstoelen

Paddenstoelen kunnen bij sommige mensen spijsverteringsproblemen veroorzaken, vooral bij mensen met nierproblemen of gevoeligheid voor granen. Paddenstoelen bevatten ook veel oxalaten, wat kan leiden tot nierstenen. 

Lees ook: Cafeïne en slaap: wanneer drink je best je laatste koffie?

Bronnen
https://www.health.harvard.edu
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com
https://www.mdpi.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.webmd.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram