Vis, verbazend veelzijdig
dossier Vis staat nog altijd te weinig op het menu. Volkomen onterecht, want vis past uitstekend in een gezonde voeding. Bovendien is vis gemakkelijk te bereiden en in vele variëteiten verkrijgbaar!
Hoge voedingswaarde
Vis is een goede eiwitbron en brengt een belangrijke hoeveelheid vitaminen en mineralen aan waaronder jodium en selenium. De meeste vissoorten zijn mager en het gebruik ervan past dan ook perfect in voedingsadviezen die erop gericht zijn de totale vetinname die in het gemiddelde westerse dagmenu nog te hoog is te matigen.
Maar naast magere vis heeft ook vette vis de laatste jaren een belangrijke plaats gekregen in een gezonde voeding. Vette vissoorten, zoals zalm, haring, makreel, forel, sardines en tonijn, zijn belangrijke bronnen van EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), twee types van omega 3-vetzuren. Deze vetzuren zijn essentieel voor het optimaal functioneren van cellen, weefsels en organen en voor een goede ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en de hersenen (vooral bij kleine kinderen). Daarnaast blijken ze ook de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. Vandaar ook het advies om één tot twee keer per week vis te eten en regelmatig voor vette vis te kiezen.
Lees ook: 1 tot 2 maal per week vis: de aanbeveling houdt stand.
Vet of mager?
Zowel vette als magere vissoorten hebben met andere woorden belangrijke gezondheidsvoordelen. Er wordt dan ook aangeraden om voldoende variatie te brengen in de soorten vis die je eet. Kies met andere woorden niet steevast voor kabeljauw en zet niet steeds zalm op het menu. Het aanbod is immers ruim genoeg!
Lees ook: Ook vette vis is gezond
Vis bereiden, hoe doe je dat?
Sommigen vinden het veel moeilijker om vis te bereiden dan een stuk vlees. Nochtans hoeft dat helemaal niet moeilijk te zijn! Het visvlees van verse vis is zacht en fijn van smaak en vergt slechts een korte bereidingstijd. Het te lang bakken of koken van vis maakt het visvlees taai en heeft een negatieve invloed op de smaak.
In het algemeen is vis gaar wanneer het visvlees gemakkelijk in laagjes uit elkaar valt en het zijn doorschijnende of rauwe kleur heeft verloren. Een goede test is om op het dikste gedeelte van de vis met een vork te prikken om de structuur te bekijken. Doorgaans heeft vis ongeveer 2 tot 3 minuten nodig per centimeter dikte. Dit kan wat langer zijn, bijvoorbeeld als vis in de oven wordt gestoofd, omdat de schaal waarin de vis ligt daarbij eerst warm moet worden.
Vis kan je op tal van manieren bereiden, bijvoorbeeld door te pocheren, koken, stomen, stoven, (roer)bakken of frituren. Nood aan een ideaal zomers ideetje? Wat dacht je van vis op de barbecue? En waarom zou je vis altijd bij de warme maaltijd nemen als je het ook perfect op je boterham of in een slaatje past?!
Lees ook: Zo gezond als een visje