Welke voedingssupplementen beschermen tegen kanker?
nieuws
Voedingssupplementen bevatten stoffen zoals vitaminen, antioxidantia, kruiden, omega-3 vetzuren, pre- en probiotica... Deze zijn onder andere verkrijgbaar als tabletten, capsules of in vloeibare vorm. Of voedingssupplementen een ziekte als kanker kunnen genezen of de behandeling ervan gunstig kunnen beïnvloeden, is momenteel nog niet bekend. Daarvoor is nog veel meer onderzoek nodig.
Ten eerste weet men niet precies welke stoffen nu precies welk effect hebben, en ten tweede zijn het waarschijnlijk de combinaties van verschillende stoffen die een bepaald effect hebben en niet de verschillende stoffen apart. Bovendien zijn er misschien ook bepaalde stoffen die we nu nog niet kennen.
Bovendien zijn de meeste van deze studies uitgevoerd bij specifieke groepen mensen, en dus niet bij de algemene bevolking, en met hoge doseringen van een supplement.
Zwakke bewijzen
Van diverse voedingsstoffen en andere voedingscomponenten is gesuggereerd dat ze specifiek bescherming bieden tegen bepaalde soorten kanker, maar de bewijzen hiervoor zijn te zwak om ze aan te bevelen. Het gaat onder andere om selenium, lycopeen en vitamine D. In onderzoeken die deze voedingssupplementen en andere voedingsstoffen hebben getest, is niet aangetoond dat ze enig voordeel opleveren en is soms vastgesteld dat ze schadelijk kunnen zijn, vooral als ze in hoge dosissen worden gebruikt.
Ook over het nut van voedingssupplementen(vitamines, kruiden, planten...) tijdens een kankerbehandeling , bestaat nog veel onduidelijkheid.
Soms schadelijk
• Studies met bètacaroteen (een stof die ons lichaam omzet in vitamine A) bij rokers moesten voortijdig stopgezet worden, omdat de patiënten net méér longkanker ontwikkelden bij inname van hoge doses in supplementvorm (20 mg/dag) …
• Ook van retinol (een stof die het lichaam aanmaakt met behulp van bètacaroteen) vermoeden wetenschappers dat hoge doses (25 000 Internationale eenheden/dag) méér kanker veroorzaken …
• Hetzelfde verhaal met een hoge inname van foliumzuur (> 0,4 mg/dag gedurende langer dan 5 jaar). Ook dat zou ook het ontstaan van bepaalde kankertypes kunnen bevorderen (prostaat).
• Eenzelfde verband werd gevonden voor hoge doses vitamine E (400 internationale eenheden/dag) en prostaatkanker.
• Onderzoek toonde meer gevallen van prostaatkanker bij een hoog en veelvuldig verbruik van omega 3-vetzuren uit vis (vette vis of supplementen met visolie). Dat zou ook meer agressieve vormen van prostaatkanker in de hand werken.
Plantaardige voeding
Met wat we vandaag weten, is het dus afgeraden om regelmatig voedingssupplementen in te nemen om je te beschermen tegen kanker. De aanbeveling van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is om niet op voedingssupplementen te vertrouwen ter preventie van kanker, maar om te kiezen voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon met veel groente, fruit en andere plantaardige voeding. Het heeft niet de minste zin om een beperkte consumptie van groenten en fruit te willen compenseren met allerlei voedingssupplementen.
We weten met zekerheid dat tal van stoffen in de voeding nog niet geïdentificeerd zijn. Dit onderstreept het belang van variatie in de voeding. De niet-geïdentificeerde stoffen lijken immers samen te werken met de reeds bekende stoffen, en op die manier ontstaat een bepaald gezondheidseffect. Het is bijgevolg niet mogelijk dit effect na te bootsen met een pilletje.
Volgens de voedingsaanbevelingen die momenteel van kracht zijn op internationaal vlak, zou iedereen dagelijks minstens vijf porties fruit en groente moeten eten. De combinatie van de verschillende elementen in een complete voeding lijkt het risico op kanker immers doeltreffender te beperken dan de geïsoleerde opname van voedingsstoffen onder de vorm van een supplement.
Toch een voedingssupplement?
• Als u toch een voedingssupplement wil nemen, komt het erop aan evenwichtige bereidingen te kiezen (aanvullingen in multivitamines, minerale zouten en oligo-elementen). De hoeveelheid van de verschillende voedingsstoffen die ze bevatten, mag nooit het dubbele of het drievoudige van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (referentiewaarden) overschrijden voor iemand in goede gezondheid. Niets wijst op de doeltreffendheid van hogere doses. Die kunnen integendeel zelfs ongewenste effecten veroorzaken en zelfs schadelijk zijn.
• Als u behandeld wordt voor kanker, en een of ander voedingssupplement wil nemen, bespreek dit dan altijd vooraf met uw artsen.
Wanneer een voedingssupplement nodig kan zijn
Bepaalde groepen mensen kunnen wel baat hebben bij een voedingssupplement wanneer er sprake is van een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen. Maar dit heeft dan niet te maken met het voorkomen van kanker, maar van andere aandoeningen.
Een paar voorbeelden:
• Vrouwen die zwanger willen worden of zijn (tot en met de achtste week van de zwangerschap): foliumzuur
• Zwangere en borstvoedende vrouwen: vitamine D en ijzer (bij een laag ijzergehalte)
• Kinderen tot 4 jaar: vitamine D
• Baby’s tot en met 3 maanden: vitamine K
• Ouderen met weinig eetlust: multivitaminesupplement in een lage dosering.
• Vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar: vitamine D
• Mensen met een donkere huid, mensen die niet of nauwelijks buiten komen, mensen die hun hele lichaam bedekken als zij buiten komen: vitamine D
• Veganisten wordt aangeraden om extra vitamine B12 te slikken.
Bronnen
• cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/nl/12-manieren/gezonde-voeding/3133-verlaagt-de-inname-van-voedingssupplementen-mijn-risico-op-kanker
Laatst bijgewerkt: juli 2017
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.