Winter verhoogt kans op trombose
nieuws
De winter verhoogt het risico op diepe adertrombose, de vorming van gevaarlijke bloedklonters in de benen. De klonter sluit de ader af waardoor het bloed niet kan terugstromen naar het hart. Het been kan op korte tijd fors opzwellen en blauw verkleuren. Een trombose heeft bovendien de neiging om snel uit te breiden doordat het bloed geblokkeerd zit in de verstopte ader. Bovendien kan een stukje van de klonter afbreken en via de bloedbaan meegevoerd worden naar het hart of de longen waar dan een long-embolie ontstaat, een levensbedreigende situatie. Jaarlijks zouden zo'n 10 tot 20.000 mensen geconfronteerd worden met een diepe adertrombose. Long-embolie komt jaarlijks zo'n 2.500 keer voor.
Een diepe adertrombose moet onderscheiden worden van de minder ernstige flebitis waarbij een oppervlakkige ader ontstoken raakt en een klonter kan worden gevormd.
Oudere mensen (boven 40 jaar) zijn vatbaarder voor een diepe adertrombose. Ook na een operatie en bij langdurige bedlegerigheid bestaat een verhoogd risico. Ook lange vliegtuigreizen vormen een verhoogd risico
Lees ook: Vliegtuigreizen: ongezond?
Volgens een Frans onderzoek komt diepe adertrombose minder voor in de zomer: in een ziekenhuis in Nice werden gemiddeld 18% minder hospitalisaties voor trombose genoteerd in augustus en 18% meer hospitalisaties in februari.
Een mogelijke verklaring is dat luchtweginfecties die frequenter voorkomen in de winter ook de gevoeligheid voor de vorming van bloedklonters verhoogt. Koud weer zou bovendien de aders doen samentrekken, wat ook het risico op klonters verhoogt. Tenslotte zou het feit dat oudere mensen in de wintermaanden minder bewegen kunnen bijdragen tot het verhoogde risico.
Bron: British Medical Journal