Eendagsdiagnose voor koppels met vruchtbaarheidsproblemen
nieuws
De afdeling Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent biedt koppels met fertiliteitsproblemen voortaan de mogelijkheid om alle onderzoeken op een en dezelfde dag te doorlopen. Wie zich ’s ochtends laat onderzoeken, kan in de namiddag al zicht hebben op een behandelplan. Het initiatief is bedoeld voor wie nog niet eerder naar een gynaecoloog of fertiliteitscentrum ging met een onvervulde kinderwens.
Vroeger waren er drie tot vier aparte consultaties nodig, verspreid over meerdere dagen, en kon het tot een maand duren vooraleer een koppel wist of ze effectief een vruchtbaarheidsprobleem hadden en welke behandelingen mogelijk waren. Bij de eendagsdiagnose krijgen zij nu in de voormiddag een gesprek met een arts, die met het koppel de voorgeschiedenis bespreekt en bij de vrouw de eerste algemene gynaecologische en echografische onderzoeken uitvoert. Het is belangrijk dat de vrouw in de eerste helft van haar cyclus zit (d.w.z. binnen de twee weken na de start van de laatste menstruatie). De partner brengt die dag ook een spermastaal binnen.
In een tweede stap volgen de andere noodzakelijke onderzoeken: een bloedonderzoek om na te gaan of er voldoende bruikbare eicellen zijn, een doorgankelijkheidsonderzoek van de eileiders en een kijkonderzoek van de baarmoeder (een ‘hysteroscopie’).
Bij het doorgankelijkheidsonderzoek gebruiken de gynaecologen van het UZ Gent sinds kort een nieuwe techniek: de hysterosalpingo foam sonografie of HyFoSo. Die kan zonder probleem vóór de hysteroscopie toegepast worden en maakt gebruik van een vloeistof die de gynaecoloog via de baarmoederhals in de baarmoeder en de eileiders spuit. Door de combinatie van een gel met water ontstaan kleine luchtbelletjes die met een echografie een zeer goed beeld geven van de doorgankelijkheid van de eileiders.
Deze nieuwe HyFoSo-techniek vervangt het radiografisch onderzoek ‘HSG’ of hysterosalpingografie, waarbij de gynaecoloog via de baarmoederhals een contrastvloeistof inspoot, om dan met medische beeldvorming de eileiders te controleren. De patiënte wordt nu dus niet langer blootgesteld aan (een weliswaar lage) medische stralingsdosis. HyFoSo verloopt (meestal) zonder verdoving, is vrijwel pijnloos en comfortabeler dan een HSG en er is geen risico op een allergische reactie op contrastvloeistof.
Na alle onderzoeken komt het koppel terug bij de gynaecoloog. Die analyseert alle resultaten en maakt een planning op voor een behandeling, te beginnen met de minst ingrijpende (ovulatiecontrole, ovulatie-inductie,…). Het kan evenwel zijn dat er bijkomende onderzoeken nodig zijn; de afspraken daarvoor worden meteen vastgelegd.
Praktische gegevens
One Day Diagnosis - Afdeling Reproductieve Geneeskunde
Vrouwenkliniek UZ Gent
Tel. 09 332 31 39