6 procent patiënten loopt een ziekenhuisinfectie op

nieuws In ziekenhuizen in Europa liggen elke dag ruim 80.000 patiënten met een in het ziekenhuis opgelopen infectie. Van iedere achttien patiënten krijgt er één zo'n infectie. Per jaar lopen in Europa ruim 3,2 miljoen patiënten een ziekenhuisinfectie op.

Dat is gemiddeld bijna 6 procent van de patiënten in Europese ziekenhuizen, blijkt uit een studie van het European Center for Disease Prevention and Control (ECDC), de Europese organisatie voor infectieziektebestrijding, in een duizendtal Europese ziekenhuizen (waarvan 52 in België). Het is de eerste van dit soort studies in Europa, en het is de bedoeling om ze om de drie jaar te herhalen.

In België ligt het percentage ziekenhuisinfecties iets hoger dan het Europese gemiddelde, op zo’n 7%, wat gedeeltelijk verklaard wordt door de kortere duur van het ziekenhuisverblijf: wie hier in het ziekenhuis ligt is meestal ernstig ziek, en is dan ook gevoeliger voor infecties. Maar ook rekening houdend met die factor ligt het aantal ziekenhuisinfecties in ons land hoger dan verwacht.

De meest voorkomende ziekenhuisinfecties zijn: urineweginfecties, longontstekingen en luchtweginfecties, wondinfecties, bloedbaaninfecties en maagdarminfecties. Op intensieve zorgen komen de meeste infecties voor: één op de vijf patiënten (19,5%) daar heeft minstens één ziekenhuisinfectie.

Alhoewel de meeste van deze ziekenhuisinfecties vrij goed kunnen behandeld worden, zorgen ze vaak voor een langere hospitalisatie. Sommige ziekenhuisbacteriën, zoals de beruchte MSRA, zijn echter resistent tegen antibiotica en kunnen veel moeilijker behandeld worden. Wat vaak leidt tot een wekenlang verblijf in het ziekenhuis en in vele gevallen ook tot overlijden.

Deze resitentie heeft in belangrijke mate te maken met onzorgvuldig gebruik van antibiotica. Uit het onderzoek blijkt dat elke dag een op iedere drie patiënten in de Europese ziekenhuizen tenminste één antibioticum voorgeschreven krijgt.
Volgens de ECDC is een kwart van deze ziekenhuisinfecties gemakkelijk te vermijden door betere hygiënemaatregelen in het ziekenhuis.

Lees ook: Ziekenhuisinfectie: ziekenhuisbacterie MRSA

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram