Gezonde kantoorgebouwen verminderen kans op hart- en vaatziekten
nieuws
Zelfs bescheiden veranderingen in een kantoorgebouw, gericht op meer bewegen, leiden al tot een lagere cholesterolwaarde. Daarmee neemt de kans op een hartinfarct af. Dat blijkt uit onderzoek aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam.
De (werk)omgeving stimuleert steeds minder tot lichamelijke activiteit en gezonde eetgewoonten. Hierdoor is de zogenaamde balans tussen energie-inname (voeding) en verbruik (beweging) verstoord.
De in VUmc ontwikkelde interventie FoodSteps richtte zich op deze balans en bestond daarom uit twee delen: een voedingsgedeelte (Food) gericht op het stimuleren van gezonde voedingskeuzes door middel van het plaatsten van informatieve sheets bij producten in de bedrijfskantine, en een bewegingsgedeelte (Steps) gericht op het stimuleren van trapgebruik door motiverende materialen te plaatsen in de trappenhuizen en op de liftdeuren. In dit experiment werden 550 kantoormedewerkers van het Provinciehuis Zuid-Holland vergeleken met medewerkers van het Stadhuis in Den Haag. Het stadhuis diende ter vergelijking, hier vond dus geen interventie plaats. Gemeten werden de lichamelijke activiteit, eetgewoonten en biologische variabelen (o.a. bloeddruk en vetpercentage).
Gezondheidsprogramma’s op de werkplek, gericht op de gangbare methoden zoals voorlichting en onderwijs, laten teleurstellende resultaten zien. De effecten van de FoodSteps interventie zijn goedkoop en gemakkelijk aan te bieden. Door soortgelijke omgevingsinterventies te versterken zullen de resultaten naar verwachting toenemen en zullen ook bloeddruk en vetpercentage zich gunstig ontwikkelen. Verder onderzoek moet dit uitwijzen.