Meer mensen thuis door depressie of burn-out
nieuws
De laatste vier jaar is het aantal mensen dat langer dan een jaar thuis zit door een burn-out of depressie, met veertig procent gestegen. Experts benoemen diverse oorzaken, zoals digitale overprikkeling en de hoge verwachtingen op zowel professioneel als persoonlijk vlak. De impact van de coronapandemie kan uit de huidige cijfers nog niet vastgesteld worden.
Uit recente cijfers van het RIZIV, het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, blijkt dat er op het einde van 2020 zo’n 112.000 Belgen al meer dan een jaar arbeidsongeschikt waren door een burn-out of depressie. Vier jaar voordien waren er dat ongeveer 80.250, wat betekent dat hun aantal ieder jaar met zowat 10 procent toeneemt. De grootste stijging betreft de mensen met depressie – 42 procent tegenover 33 procent bij personen met burn-out.
Concrete boosdoeners
Dit is een bijzonder complex probleem en het is onmogelijk om één precieze oorzaak aan te duiden. Het lijkt er alleszins sterk op dat meer en meer mensen bezwijken onder zware druk, op hun werk en daarbuiten. Er is ook geen scherpe scheidingslijn tussen burn-out en depressie, zo stellen experts.
Een van de concrete boosdoeners zou digitale overprikkeling zijn, mentale overbelasting doordat we constant informatie binnenkrijgen via e-mail, sociale media, de smartphone, videogesprekken, enz.
Bepaalde studies suggereren ook dat de werkdruk gevoelig toeneemt, onder meer omdat mensen hun jobinhoud vaker zien wijzigen of vaker van job (moeten) veranderen. Volgens experts hebben steeds meer mensen daardoor het gevoel dat hun werk niet goed bij hen past.
Bepaalde studies suggereren ook dat de werkdruk gevoelig toeneemt, onder meer omdat mensen hun jobinhoud vaker zien wijzigen of vaker van job (moeten) veranderen. Volgens experts hebben steeds meer mensen daardoor het gevoel dat hun werk niet goed bij hen past.
Lees ook: Waarom zitten zoveel millennials thuis met een burn-out?
Verwachtingen naast het werk
Ook buiten de werksfeer zouden de verwachtingen veel mensen te veel worden. Experts wijzen op de hoge druk om actief, succesvol en populair te zijn. Zelfs op het gebied van ontspanning zijn er dikwijls sterke verwachtingen. Tegelijk leven veel mensen in een complexe relationele context, zoals een nieuw samengesteld gezin. Als je dan nog een ernstige tegenslag te verduren krijgt, zoals de ziekte van een naaste, wordt het extra moeilijk om alles te blijven bolwerken.
Deeltijdse werkhervatting op maat
Net zoals er geen ondubbelzinnige oorzaak is, is er evenmin een eenduidige oplossing voorhanden. Volgens sommige experts moet er ten eerste nog meer ingezet worden op preventie, door te onderzoeken hoe je het welzijn op de werkvloer kan verbeteren. Zo kan je bijvoorbeeld het sturen van e-mails na de werkuren verbieden. Ook moet er nog meer aandacht uitgaan naar sensibilisering en controle bij werkgevers.
Verschillende experts vinden daarnaast dat mensen te veel aan hun lot worden overgelaten wanneer ze thuis zitten. Ze zouden meer geholpen moeten worden om zich geleidelijk aan te reorganiseren, zonder de druk om zo snel mogelijk weer voltijds aan de slag te gaan. Deeltijdse werkhervatting op maat wordt gezien als een goede oplossing om terug te groeien en te herstellen.
Impact pandemie nog onduidelijk
Aangezien de nieuwe RIZIV-cijfers maar tot eind 2020 gaan en enkel mensen in kaart brengen die langer dan een jaar thuis zitten, blijft de impact van de coronapandemie nog grotendeels buiten beeld. Het is uiteraard zonneklaar dat heel veel mensen het mentaal zwaar hebben tijdens deze gezondheidscrisis, maar het is niet duidelijk of de pandemie bijvoorbeeld ook geleid heeft tot meer burn-outs.
Lees ook: Hoe vermijd je negatieve stress op het werk?
auteur:
Andy Furniere,
gezondheidsjournalist