- boeken/interviewsPodcast over uitbraak schurft en bedwantsen: is er reden tot paniek?
- dossierConisatie: ingreep aan baarmoederhals bij afwijkend uitstrijkje of HPV-test
- dossierWaarom heeft mijn kind wit of grijs haar?
- dossierSymptomen teelbalkanker: check jezelf
- dossierWat kan je doen aan een scheurmond of mondhoekkloofjes?
Minder infecties na operatie
nieuws
Ziekenhuizen kunnen een groot deel van infecties na een operatie voorkomen met behulp van eenvoudige middelen als een zalfje en een shampoo. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de universitaire Medisch Centra in Rotterdam en Utrecht, gepubliceerd in het gezaghebbende New England Journal of Medicine (7 januari 2010).
Het gaat om infecties met de Staphylococcus aureus. Een op de drie mensen draagt deze bacterie van nature bij zich in de neus en op de huid. Bij verwondingen kan de bacterie ernstige infecties veroorzaken. Verreweg de meeste Staphylococcus aureus-infecties worden veroorzaakt door de bacterie die mensen zelf al bij zich droegen voordat zij ziek werden. Dragers hebben dus een verhoogd risico op infecties met deze bacteriesoort.
De bacterie veroorzaakt 10 tot 15% van alle ziekenhuisinfecties. Dat zijn voornamelijk wondinfecties na operaties en bloedbaaninfecties bij intraveneuze katheters. Het tijdelijk weghalen van deze bacterie op een tijdstip dat er een verhoogde kans is op Staphylococcus aureus-infecties, vooral tijdens een ziekenhuisopname, beschermt deze patiënten tegen 'zelf-infectie'.
Bij het onderzoek werden dragers van de bacterie behandeld met een antibioticazalf (mupirocine) in de neus en gewassen met een desinfecterende zeep (chloorhexidinezeep). Daardoor bleek het risico op ziekenhuisinfecties met Staphylococcus aureus met 60% af te nemen, in vergelijking met patiënten bij wie dit niet gebeurde. Het preventieve effect was het sterkst bij postoperatieve wondinfecties met de bacterie. Met name de ernstigste vormen van de Staphylococcus aureus-wondinfecties werden voorkomen met deze methode. Bij die vormen werd een vermindering van 80% gehaald. De gemiddelde hospitalisatieduur daalde met bijna 2 dagen (van gemiddeld 14 naar 12 dagen).
Een tweede Amerikaans onderzoek vergeleek chlorhexidine-alcohol met Iso-betadine als preoperatief antisepticum van de huid. Het aantal wondinfecties bij orgaanchirurgie bedroeg 16% met isobetadine en 9,5% met chlorhexidine-alcohol . Chlorhexidine-alcohol zou dan ook het standaard antisepticum moet worden bij operaties.