Wijst vergeetachtigheid op Alzheimer?
nieuws
Niet noodzakelijk. Met de jaren gaat het geheugen nu eenmaal acheruit. Dit hoeft geen teken te zijn dat er iets mis is met uw hersenen of dat er sprake is van dementie. U kunt bijvoorbeeld even niet op een naam van een persoon komen die u gisteren hebt ontmoet. Na een hint weet u het weer. Of u loopt naar een andere kamer om iets te halen, maar weet dan ineens niet meer wat u daar zoekt. Als u terugloopt, weet u het weer. Ook kunt u wat minder handig worden bij het doen van dingen die vroeger gemakkelijk gingen. U heeft meer tijd nodig om bijvoorbeeld een computerprobleem op te lossen.
Vergeetachtigheid kan ook erger worden in tijden van spanningen of door heftige gebeurtenissen (overlijden van de partner, ontslag).
Dementie is meer dan vergeetachtigheid
• Bij vergeetachtigheid kunt u nog nieuwe informatie onthouden, ook al kost het meer tijd of moeite. Wat vergeten wordt zijn details. De persoon met dementie kan weinig of geen nieuwe dingen meer onthouden en vergeet hele stukken van de gebeurtenis.
• Bij vergeetachtigheid weet u het wel, maar u kunt er niet opkomen. Bij dementie is het alsof de informatie helemaal uit het geheugen verdwenen is. Iemand met dementie vergeet niet alleen de naam van een kennis, maar herkent hem of haar op den duur niet meer. Hij kan zich gebeurtenissen van de dag tevoren niet herinneren. Wanneer hij of zij ergens heen loopt om iets te halen, vergeet hij dat hij iets wilde halen. Hij of zij weet niet meer waarom hij ergens heen is gelopen of zelfs waar hij is. Men vergeet bijvoorbeeld niet alleen wíe er zojuist gebeld heeft, men vergeet tevens dát er zojuist gebeld werd. Men vraagt drie-, viermaal hetzelfde, niet zozeer omdat men het antwoord vergeten is dan wel omdat men vergeten is dat men het gevraagd heeft. Men is om de haverklap bril, sleutels, portemonnee... kwijt, om ze vervolgens op de meest onmogelijke plaatsen terug te vinden.
• Daarnaast zijn er andere problemen zoals: moeite om een gesprek te voeren. Dingen plannen of in een bepaalde volgorde uitvoeren, zoals boodschappen doen of eten koken lukt niet meer. Ook eenvoudige handelingen, zoals aankleden of haren kammen kunnen moeilijk worden. De omgeving merkt dat dingen misgaan. Het gedrag en karakter van iemand met dementie kan veranderen. Bijvoorbeeld ongewoon passief zijn, nergens toe komen, of zich abnormaal rusteloos of nerveus gedragen. Van bescheiden naar uitbundig, opdringerig of opvliegend. Iemand met dementie krijgt door deze verschijnselen problemen in het dagelijks leven, op het werk, in het huishouden en in relatie met anderen.
Als u merkt dat iemand niet alleen details maar ook complete gebeurtenissen uit het recente verleden begint te vergeten, of onverklaarbare gedragsveranderingen vertoont, dan raadpleegt u het best de huisarts.
Of die persoon echt Alzheimer heeft, kan alleen grondig onderzoek uitwijzen.