Alcohol en drugs kunnen vruchtbaarheid verminderen

nieuws Gebruik van cannabis, alcohol, heroïne of cocaïne kan de vruchtbaarheid verminderen. Zelfs bij kleine hoeveelheden (één glas per dag). Er is geen veilige ondergrens.
Alcohol onderdrukt testosteron, waardoor je erectie- en ejaculatieproblemen kan krijgen en het verstoort het transport van zaadcellen. Sommige studies wijzen uit dat tot 40% van de verminderde mannelijke vruchtbaarheid te wijten zou zijn aan alcoholgebruik. Bij vrouwen interfereert het met de hormoonhuishouding en remt de eisprong af.

Regelmatig cannabisgebruik vermindert de seksuele verlangens, je krijgt moeilijker een orgasme, de menstruatiecyclus geraakt in de war, de spermakwaliteit wordt aangetast, het testosterongehalte daalt enz.

Gebruik van alcohol of cocaïne en andere oppeppende drugs vóór de bevruchting vergroot bovendien de kans op een miskraam of afwijking bij het kind. Vrouwen èn mannen kunnen daarom beter minstens enkele maanden voor de bevruchting stoppen met gebruiken. 3 maanden is immers de tijd die een spermacel nodig heeft om helemaal matuur te worden. Overweeg om in het geheel niet te drinken (vooral tijdens de eerste zwangerschapsweken). Maar drink zeker nooit meer dan 2 glazen per dag, en liefst niet elke dag.

Gebruik door zwangere vrouwen en tijdens borstvoeding is altijd af te raden.
Bovendien versterken de ongezonde effecten van de verschillende drugs elkaar. Wie én rookt, én alcohol gebruikt, én cannabis neemt enz. zorgt dus voor een cocktail die erg schadelijk is voor zijn gezondheid en vruchtbaarheid.

Ook cafeïne en theïne zouden, als je het veel gebruikt, de beweeglijkheid van spermacellen negatief beïnvloeden. Een eicel bevruchten kan nog wel. Of cafeïne een effect heeft op de vrouwelijke vruchtbaarheid, weten we (nog) niet. Tijdens de zwangerschap is het aanbevolen het koffiedrinken te beperken tot 3 of 4 kopjes per dag (< 300mg cafeïne per dag) omdat anders de kans verhoogt dat de groei van de foetus vertraagt. Let op: één Redbull bevat al 250 mg cafeïne.

Meer info
www.druglijn.be


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram