Gerelateerde artikels
Epidurale verdoving heeft geen effect op duur bevalling
nieuws
Een epidurale verdoving heeft geen effect op de duur van de bevalling. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Amerikaanse Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) gepubliceerd in het vakblad Obstetrics & Gynecology.
Een epidurale verdoving is de meest efficiënte manier om minder pijn te lijden voor en tijdens de bevalling. Een anesthesist prikt daarvoor een epidurale naald tussen de ruggenwervels tot in de epidurale ruimte en dient vervolgens via een katheter verdovingsmiddelen toe die de pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem blokkeren.
Tot nu toe werd gedacht dat een epidurale verdoving de duur van de uitdrijvingsfase van de bevalling vertraagt. Omdat een langere duur van deze fase in verband werd gebracht met allerhande nadelen, verminderen of stoppen verloskundigen vaak het toedienen van de verdovende middelen om de bevalling te versnellen.
Onderzoekers van het Beth Israel Deaconess Medical Center gingen na of het wel klopt dat een epidurale verdoving de bevalling langer laat duren. Ze selecteerden 400 vrouwen die op het punt stonden voor het eerst te bevallen.
Ze gaven hen een epidurale verdoving tot aan het begin van de uitdrijvingsfase. Daarna kreeg de helft nog meer verdovende middelen, terwijl de andere helft een placebo kreeg.
Uit de resultaten bleek dat de duur van de bevalling in beide groepen even lang duurde: ongeveer 52 minuten in de eerste groep tegenover 51 minuten in de tweede groep.
Er waren ook geen negatieve effecten op de gezondheid en het welzijn van de foetus, op het geboortegewicht van de baby’s, op hun Apgarscores – die de algemene toestand van pasgeborenen weergeeft – en op de hoeveelheid zuurstof in het foetale bloed.
Bronnen