Lang staan tijdens zwangerschap geeft kleinere baby

nieuws Zwangeren die voor hun werk veel uren moeten staan, krijgen kinderen die gemiddeld een iets kleinere hoofdomtrek hebben dan zwangeren die nooit lang staan. Anderzijds heeft een normale werkbelasting nauwelijks een effect op de geboorte-uitkomst. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in het vakblad Occupational and Environmental Medicine.

Zij onderzochten 4680 werkende zwangeren, van eenlingen, geïncludeerd. Halverwege hun zwangerschap werden zij ondervraagd over hoeveel uren zij werken, of ze daarbij veel wandelen, lang staan en zware gewichten moeten tillen, of ze nachtwerk verrichten. Vervolgens werd gekeken of deze factoren van invloed waren op geboorte-uitkomsten en foetale groei.

Er was geen relatie tussen werkbelasting en vroeggeboorte, laag geboortegewicht (<2500 gram) of een kind dat te klein was voor de zwangerschapsduur. Vrouwen die lang stonden, kregen gemiddeld een kind met een iets kleinere hoofdomtrek (ongeveer 1 cm kleiner, bij een gemiddelde hoofdomtrek van 33,9 cm, of 3%). De baby’s van vrouwen die meer dan 25 uur per week werkten, waren gemiddeld iets lichter (150-200 g bij geboorte) en hadden ook een wat kleinere hoofdomtrek dan vrouwen die minder dan 25 uren werkten.

Fysieke werkbelasting heeft dus een kleine, negatieve invloed op foetale groei. Niet duidelijk is of er een bepaald trimester is waarin dit effect optreedt, of dat het om een cumulatief effect gaat. Op basis van dit onderzoek durven de auteurs geen advies te geven over of en in hoeverre vrouwen minder zouden moeten werken, of minder zouden moeten staan, om dit te voorkomen.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram