Welke vaccinaties worden aangeraden tijdens de zwangerschap?

dossier Sommige vaccins worden niet toegediend tijdens een zwangerschap, terwijl andere net worden aangeraden. Hieronder een mooi overzicht.

Vaccinaties tijdens de zwangerschap

Het is raadzaam om vóór je zwangerschap met je arts na te gaan welke kinderziekten, waterpokken bijvoorbeeld, je al hebt doorgemaakt en welke vaccinaties je in het verleden gekregen hebt. Zo kunnen ontbrekende vaccins tijdig worden toegediend. Heel wat vaccins kunnen ook tijdens de zwangerschap veilig toegediend worden. Sommige vaccinaties worden trouwens uitdrukkelijk aanbevolen tijdens de zwangerschap.

1. Griep (Influenza)

Als je zwanger bent, ben je vatbaarder voor een ernstig verloop van griep en de complicaties ervan. Ook de foetus loopt risico. Griep kan leiden tot vroeggeboorte, verminderd geboortegewicht en miskraam. Bij vaccinatie is de baby dubbel beschermd: door de antistoffen die hij of zij meekrijgt via de placenta en doordat hij of zij de griep niet kan oplopen. De Hoge Gezondheidsraad beveelt daarom de vaccinatie aan voor zwangere vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen. Het vaccin mag op elk moment in de zwangerschap worden toegediend. De ideale periode van inenting ligt tussen midden oktober en midden december, of ten laatste op het moment dat de piek van de jaarlijkse griepepidemie wordt bereikt. Het vaccin wordt gedeeltelijk terugbetaald. Lees ook: Alles over het griepvaccin voor zwangere vrouwen

2. Kinkhoest (Pertussis)

De antistoffen tegen kinkhoest dalen en verdwijnen 5 tot 10 jaar na de laatste kinkhoestvaccinatie. Ook na het doormaken van een natuurlijke kinkhoestinfectie is een levenslange immuniteit tegen de ziekte niet gegarandeerd. Dus kijk zeker even met je arts of je helemaal immuun bent, of laat je opnieuw vaccineren. Voor iedere zwangere vrouw wordt de kinkhoestvaccinatie tussen week 24 en week 32 van de zwangerschap aanbevolen, ook als je zwanger bent van je tweede kind. Op die manier maak je als aanstaande moeder antistoffen tegen kinkhoest die je via de placenta doorgeeft aan je ongeboren kind. Zo is de baby vanaf de geboorte beschermd.

3. Tetanus

Niet of onvolledig gevaccineerde zwangere vrouwen die een risicowonde hebben opgelopen of die in het buitenland mogelijk in onhygiënische omstandigheden gaan bevallen, moeten gevaccineerd worden met het combinatievaccin met difterie en kinkhoest.

4. Hepatitis B

Zwangere vrouwen die niet immuun zijn en tot de risicogroepen behoren, na een prikaccident met besmet bloed of contact met iemand met hepatitis B, worden het best gevaccineerd. Aanbevolen vaccin voor wie in de zorgsector werkt.

5. Reisvaccinaties

Een zwangere vrouw die een verre reis plant tijdens haar zwangerschap vraagt het best aan haar arts of er voor het gebied waar ze naartoe gaat, bepaalde reisvaccinaties nodig zijn. Hepatitis A bijvoorbeeld, maar ook Japanse encefalitis, tekenencefalitis, meningokokken, polio en hondsdolheid.

6. Corona

Zwangere vrouwen kunnen zich laten vaccineren tegen het coronavirus met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt voor alle zwangere vrouwen: vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten) en gezonde zwangere vrouwen. Als je zwanger bent heb je namelijk meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19, zeker in het derde trimester. Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen geen hoger risico lopen op bijwerkingen of complicaties na vaccinatie met mRNA-vaccins.

Vaccins die afgeraden worden tijdens de zwangerschap

De vaccins die levende, afgezwakte virussen of bacteriën bevatten, zouden via de placenta je ongeboren kindje kunnen besmetten. Daarom worden ze uit voorzorg niet toegediend bij zwangere vrouwen. Idem voor mama's die borstvoeding geven trouwens. Het gaat onder andere om inentingen tegen gele koorts, buiktyfus, varicella (windpokken) en het combinatievaccin tegen mazelen, bof, rubella. Lees ook: Hoe kan je een voedselinfectie tijdens de zwangerschap voorkomen? Wat is toxoplasmose en is het gevaarlijk voor een zwangere vrouw? Hoeveel koffie mag je drinken als je zwanger bent? Waarom alcohol op elk moment van de zwangerschap schadelijk is Bronnen: www.laatjevaccineren.be www.health.belgium.be www.kindengezin.be www.rivm.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram