- dossierHerpes genitalis: erg besmettelijke soa
- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierParelwratjes (mollusca contagiosa) zijn zeer besmettelijk
- nieuwsDuurzaam en lokaal samenwerken voor een betere perinatale gezinsondersteuning
- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen in 2025
Zwangerschap: welke reisbestemmingen zijn af te raden?
dossier
Aan zwangere vrouwen wordt ontraden om reizen te ondernemen:
• naar afgelegen streken met onvoldoende medische infrastructuur en/of gebrekkige hygiëne;
• naar gebieden waar gele koorts endemisch is (wanneer men niet gevaccineerd is): dit is bijna heel Afrika ten zuiden van de Sahara en grote delen van Zuid-Amerika (o.m. Brazilië, Venezuela, Guyana, Suriname, Colombia, Panama, Paraguay, grote delen van Peru en Bolivië). Zie de kaarten op http://www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?WPID=785&MIID=679&L=n
• naar gebieden waar malaria heerst en zeker resistente malaria met hoge transmissiekans (zone C = WHO zone IV). Dit betreft grote delen van zwart Afrika, van Zuid-Amerika, Indië en Zuid-Oost Azië.
Zie de wereldkaart op: http://www.itg.be/itg/Uploads/MedServ/Malaria-world%202012-13.jpg
Sommige preventieve geneesmiddelen tegen malaria zijn immers gecontra-indiceerd. Hetzelfde geldt voor antimugproducten zoals DEET. Zwangere vrouwen lopen meer kans om deze ziekte op te lopen, ook als ze antimalariamiddelen nemen. Bovendien zijn de eventuele symptomen erger in geval van zwangerschap.
• Een reis naar het hooggebergte is wellicht veilig tot een hoogte van 2500 m. Indien men nog hoger gaat (max. 4000 m) dient elke fysieke inspanning te worden vermeden en dient men voor voldoende vochtinname te zorgen. Diamox (een geneesmiddel tegen hoogteziekte) wordt niet gegeven aan zwangeren of tijdens de borstvoeding, maar is niet absoluut verboden.
• Activiteiten die grote lichamelijke inspanningen vergen, bijvoorbeeld een trektocht, zijn eveneens te ontraden. Ook duiken is absoluut af te raden tijdens de zwangerschap.