- nieuwsDuurzaam en lokaal samenwerken voor een betere perinatale gezinsondersteuning
- dossier10 tekenen dat je bijna zal bevallen
- dossierListeriose: wat zijn de symptomen bij besmetting met listeria?
- nieuwsVeilig van start: vaccinatie tijdens de zwangerschap
- dossierWat is de beste slaaphouding als je zwanger bent?
19 weken zwanger
dossier Je begint nu aan je vijfde zwangerschapsmaand. Je baby is ongeveer op de helft van zijn uiteindelijke lengte. Zijn gewicht zal in de komende maanden nog vertienvoudigen. In de negentiende week is het goed mogelijk dat je je kindje al eens hebt gevoeld. Veel vrouwen voelen hun kindjes pas na de twintigste week. Rond deze tijd word je bij een normaal verlopende zwangerschap een vierde keer onderzocht door je arts of verloskundige. Ook wordt er een tweede zwangerschapsecho uitgevoerd.
Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de vierde zwangerschapscontrole?
Lees ook: 20 weken echo: Wat gebeurt er tijdens de tweede zwangerschapsechografie?
Mama tijdens week 19
- De bovenkant van je baarmoeder komt nu bijna tot aan je navel. Bij elke zwangerschapscontrole voelt je arts of verloskundige aan je buik of je kindje goed groeit.
- De kans is groot dat je je baby voor het eerst voelt bewegen.
- Heb je donkere vlekken op je neus, wangen en voorhoofd? Geen zorgen, ze horen bij je zwangerschap en worden ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Deze vlekken worden veroorzaakt door hormonen en komen niet bij alle zwangere vrouwen voor. Blootstelling aan de zon kan het pigment in de huid donkerder maken. Zorg er dus voor dat je altijd zonnebrandcrème gebruikt en in de schaduw blijft.
Lees ook: Wat is zwangerschapsmasker en kan je het voorkomen?
- Ongeveer drie kwart van de zwangere vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap een zwangerschapsstreep of linea nigra over het midden van hun buik. Het is een donkere streep van ongeveer een centimeter breed, van je schaambeen tot je navel. Zowel het zwangerschapsmasker als de zwangerschapsstreep verdwijnen geleidelijk na de geboorte.
- Als je nog steeds erg moe bent, kan dat duiden op ijzertekort. Vaak ben je dan snel duizelig en bleek. Vraag je arts om een bloedtest waarbij het Hb-gehalte wordt gemeten. Als je Hb-gehalte veel te laag is, zal uw arts waarschijnlijk ijzerpillen voorschrijven.
- In deze periode van de zwangerschap kan je last hebben van ‘bandenpijn’. Dat is een scherpe en stekende of doffe, menstruatie-achtige pijn in je onderbuik. De stekende pijn kan doortrekken naar de onderrug, vagina en schaamlippen. Door het groeien van de baarmoeder komt er namelijk meer en meer spanning te staan op de banden (ligamenten) die de baarmoeder op haar plaats houden.
Je baby tijdens week 19
- De oren zitten bijna helemaal op de goede plek. Nu ze ook kraakbeen en kleine botjes (de gehoorbotjes) hebben, begint het gehoor van je baby te werken. Na verloop van tijd raakt de baby gewoon aan je stem.
- De armen en benen hebben nu ongeveer de juiste verhoudingen bereikt ten opzichte van elkaar en de rest van het lichaam. Het kraakbeen van de ledematen wordt verder vervangen door bot, en ze worden steeds sterker waardoor je baby beter kan bewegen. Daarnaast gaan de zenuwen tussen de hersenen en spieren steeds beter werken. Dit zorgt ervoor dat de baby steeds meer controle heeft over zijn bewegingen.
- De huid van je baby ziet er nog heel rimpelig uit. Dit komt onder meer doordat er nog geen onderhuids bindweefsel is gevormd. Vanaf nu begint je baby onderhuids bindweefsel aan te maken. De donshaartjes die eerder op je baby groeiden, worden nu bedekt met een olie-achtige beschermlaag, de vernix caseosa, die ervoor zorgt dat de huid niet te veel rimpelt in al dat vruchtwater. De vernix zal grotendeels voor de geboorte verdwijnen, tenzij je baby te vroeg wordt geboren. Zelfs kinderen die op de uitgerekende datum worden geboren, hebben een beetje vernix in de huidplooien zitten.
- Op het hoofdje beginnen nu echte haren te groeien. Naast de haren op het hoofd, ontstaan nu ook de wenkbrauwen en de wimpers.
- Als je baby een meisje is, dan is haar voortplantingssysteem al aanwezig. De vagina, baarmoeder en eileiders zitten op hun plek en de eierstokken bevatten meer dan 6 miljoen primitieve eicellen. Bij de geboorte is het aantal eicellen gedaald tot ongeveer 1 miljoen. Dat zijn alle eicellen die je dochter zal hebben in haar leven.
- Als je baby een jongen is, dan is het mannelijke voortplantingssysteem bijna volledig ontwikkeld. De testikels hebben zich gevormd en scheiden al vanaf de tiende week testosteron af. De externe geslachtsdelen, die in het eerste trimester hun mannelijke karakter kregen, groeien nu verder. Meestal is de balzak nu al te onderscheiden.