25 weken zwanger

In dit artikel
25 weken zwanger

dossier Vanaf de 25ste week zal je iets vaker bij de verloskundige op controle komen. Voorheen was dit om de vier weken. Vanaf nu zal dit minstens om de drie weken zijn.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de vijfde zwangerschapscontrole?

Mama tijdens week 25

  • Je voelt de baby nu goed bewegen aan de buitenkant. Ook je partner kan dat gemakkelijk voelen. Voel je de baby een paar uur niet, dan is hij waarschijnlijk diep in slaap. Als je zachtjes met je handen op je buik drukt, kan je hem wakker schudden.
  • Je baarmoeder is nu zo groot als een voetbal. Ze loopt van je schaambeen tot halverwege je navel en je borstbeen. Dat is het punt waar je ribben samenkomen. Misschien moet je nu heel vaak plassen omdat je baarmoeder op je blaas drukt.
  • Vaak plassen kan ook wijzen op een infectie van de urinewegen. Het kan zijn dat je een branderig gevoel hebt of pijn voelt als je plast. Of je urine kan een onaangename geur hebben. Als je deze symptomen voelt, bel dan meteen je huisarts. Urineweginfecties zijn eenvoudig te genezen, maar kunnen problematisch worden als ze niet worden behandeld.
  • Bij iedere controle zal je bloeddruk worden gemeten. Als je bloeddruk te hoog is, kan dat wijzen op zwangerschapsvergiftiging, en is verder onderzoek nodig.
  • Hoeveel je mag bijkomen tijdens de zwangerschap moet individueel bepaald worden, en is onder meer afhankelijk van je gewicht voor de zwangerschap. Elke vrouw is uniek, net als iedere zwangerschap.

Lees ook: Blaasontsteking (cystitis): symptomen, oorzaken en behandeling

  • Voor een normale zwangerschap gelden volgende aanwijzingen.
    – Heb je ondergewicht (een BMI beneden 18,5), dan wordt aanbevolen om tussen 12,5 en 18 kg aan te komen. Daalt je BMI nog dan stijgt het risico op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen.
    – Heb je een gezond gewicht (BMI tussen 18,5 en 24,5), dan mag je tussen 11,5 en 16 kg aankomen.
    – Heb je overgewicht (BMI tussen 25 en 29,5) dan wordt aanbevolen om tussen 7 en 11,5 kg aan te komen.
    – Heb je obesitas (BMI boven 30) dan wordt aanbevolen om niet meer dan 5 tot 9 kg bij te komen.
    – Voor een meerlingenzwangerschap mag je tussen 17 en 25 kg aankomen, ook weer afhankelijk van je begingewicht. Bij vrouwen met obesitas en een tweeling geldt 11 tot 19 kg als richtgewicht.
  • Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van kramp in de kuiten. Waarschijnlijk komt dit doordat je beenspieren vermoeid zijn door het extra gewicht. Strek je been en trek je enkel en tenen richting je schenen om de kramp te verminderen. Of vraag je partner om jou even te masseren.
  • Vanaf 25 weken zwangerschap komt listeriose relatief vaker voor. Een listeriosebesmetting loop je op door voedsel te eten dat besmet is met de listeria bacterie. Een besmetting is gevaarlijk en kan leiden tot een miskraam, vroeggeboorte of een doodgeboren kindje. Vermijd het eten van onder meer zachte ongepasteuriseerde kazen: verhit je eten goed en eet geen eten waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is.
  • Omdat de vagina zich voorbereid op de nakende bevalling is het normaal als je meer last hebt van vaginaal witverlies (vaginale fluor). Het fluor wordt ook wateriger dan voor de zwangerschap. Wanneer deze vaginale afscheiding kleur- en geurloos is, moet je je geen zorgen maken. Gebruik zo weinig mogelijk inlegkruisjes: ze kunnen jeuk of uitslag veroorzaken. Slaap ’s nachts eventueel zonder ondergoed. Vraag advies aan een arts of vroedvrouw bij branderigheid, jeuk, slechte geur, afscheiding die niet wit of doorzichtig is, … De kans bestaat dan dat je een vaginale infectie hebt.
  • Rond deze tijd kan je last hebben van voorweeën of harde buiken. De spieren van de baarmoeder bereiden zich voor op de echte weeën. Een voorwee duurt vaak minder dan een minuut en de tijd tussen de voorweeën is onregelmatig. Voorweeën nemen niet in kracht toe en na 10 tot 20 minuten wordt het vaak weer rustig. Dit doet de baby geen kwaad. Je kan ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespannen. Als je er vaak last van hebt en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in.

Getty_zwanger_weeën_pijn_2022.jpg

© Getty

Lees ook: Wat zijn ‘harde buiken’ of Braxton-Hicks contracties?

Je baby tijdens week 25

Je baby is nu ongeveer 32-33 cm lang en weegt ongeveer 650-750 gram.

  • Je baby neemt nu elke week flink in gewicht toe. Daardoor heeft hij minder plaats in jouw baarmoeder en zal hij stilaan iets minder kunnen bewegen. Maar hij kan zich nog wel alle kanten opdraaien. Dit kan meerdere keren per dag en kan soms ongemakkelijk aanvoelen. Zo kan hij de ene dag met zijn hoofdje omhoog liggen, en de andere dag weer naar beneden.
  • De baby heeft meer controle over zijn spieren, die inmiddels ook sterker zijn geworden. Het kindje zuigt op zijn duim. De handjes van je baby sluiten zich nu stilaan tot vuisten. Dat zal zo blijven tot hij ongeveer 2 maanden oud is.
  • Je baby heeft vanaf nu een slaap- en waakritme. Helaas liggen die periodes niet gelijk aan die van jou. Als jij rust of slaapt, ontspant de buik en heeft je baby alle ruimte om rustig rond te draaien. Als jij druk bezig bent, valt hij in slaap. Hij wordt door jouw bewegingen in slaap gewiegd. Ga een half uurtje voor je echt gaat slapen op bed liggen. Dan heeft hij het grootste gedeelte van zijn ‘drukke bui’ er op zitten.
  • De longen van je baby vertakken zich nu volop vanuit de bronchiën. Aan het einde van deze vertakkingen komen kleine longblaasjes. Zolang je baby nog in de baarmoeder zit, blijven deze blaasjes leeg, maar eens je baby voor de eerste keer ademt, vullen deze blaasjes zich vol met lucht. Eerst moet er nog surfacant (een soort smeermiddel) aanmaken zodat de blaasjes open kunnen blijven en niet aan elkaar plakken als je baby uitademt.
  • In deze periode ontwikkelt de hersenschors zich in lagen. De meeste actie wordt nog bestuurd door andere hersengebieden die zich al eerder hebben ontwikkeld. De hersenschors geeft ons de mogelijkheid om na te denken, te plannen en op complexe manieren te voelen.
  • De hartslag is nu zo sterk dat het soms mogelijk is om het te horen zonder doptone. De beste plek is ongeveer 10 centimeter onder de navel. Neem een lege wc rol en plaats deze op de buik van mama. Met een beetje geluk kan je het hartje horen door de wc rol. Lukt het niet? Dat kan, soms zit de placenta in de weg of is er nog te veel vruchtwater.
  • De huid van je baby wordt nu stilaan roze, maar blijft nog wel doorzichtig. Dit komt doordat de kleine bloedvaten, de zogenaamde haarvaten, zich ontwikkelen en worden gevuld met bloed. Doordat je baby steeds meer vet krijgt, wordt zijn rimpelige huidje ook iets gladder.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram