Wat zijn ‘harde buiken’ of Braxton-Hicks contracties?

dossier Vanaf het tweede trimester van je zwangerschap kan je last hebben van ‘harde buiken’ of Braxton-Hicks contracties. Dat zijn een soort voor- of oefenweeën waarbij de baarmoeder samentrekt en de buik hard aanvoelt. Op die manier wordt de spiertonus van de baarmoeder op peil gehouden en bereidt de baarmoeder zich voor op de bevalling.

Moet je je zorgen maken over harde buiken?

123_minimi_zwanger_2022.jpeg
Neen, je hoeft je niet ongerust te maken als je last hebt van harde buiken. In tegenstelling tot echte weeën, zijn ze geen signaal voor het begin van de bevalling, aangezien ze niet voor ontsluiting zorgen.

Wat voel je bij harde buiken?

Deze voorweeën of Braxton Hicks-contracties manifesteren zich door onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder gedurende ongeveer 30 seconden, één à twee keer per uur en soms meerdere keren per dag. Door de handen ter hoogte van de onderbuik te houden, kan je de baarmoeder voelen verharden. Dat kan gepaard gaan met een trekkerig en drukkend gevoel in de buik die hard wordt. Harde buiken duren meestal minder dan één minuut, nemen niet toe in duur en intensiteit, en treden niet regelmatig op. Dat onderscheidt hen van de echte weeën. Ze zijn (meestal) niet (erg) pijnlijk, of alleszins veel minder pijnlijk dan echte weeën. Deze voorweeën komen vaak ’s avonds en in de vroege ochtend voor. Ze kunnen ook worden uitgelokt door een volle blaas, een orgasme, verstopping, spanning of drukte.

Wat kan je doen bij harde buiken?

Harde buiken zijn onschuldig, zowel voor jou als voor je baby. Als je er veel last van hebt, kunnen volgende tips helpen.
  • Heb je dagelijks last van harde buiken? Probeer het dan wat kalmer aan te doen en regelmatig te ontspannen.
  • Warmte kan een harde buik wat verminderen. Neem een bad, warme douche, een kersenpittenkussen...
  • Ga even liggen, bij voorkeur op je linkerzij, dit zorgt voor een goede doorbloeding. Zitten of staan is vaak onprettig.

Wanneer moet je je arts contacteren?

Zolang de harde buik geen pijn doet, hoef je je geen zorgen te maken. Je raadpleegt wel beter je arts in één van de volgende gevallen:
  • als je meerdere harde buiken per uur hebt en/of ze in toenemende mate pijnlijk voelen. Dat zou er kunnen op wijzen dat de bevalling op gang komt.
  • bij het optreden van uitstralende pijn, vanuit de onderbuik
  • als je pijn hebt bij het plassen, bij frequente kleine plasjes of andere aanwijzingen voor een blaasontsteking
  • als je abnormale afscheiding hebt (helder of met bloedsporen)

Lees ook: Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen

Bronnen:
www.gynandco.be

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt