6 weken zwanger

In dit artikel
6 weken zwanger

dossier Ben je volgens de berekening zes weken zwanger? Dan is je baby eigenlijk nog maar vier weken oud. Maar hij ontwikkelt zich wel heel snel. Omdat nu de organen worden aangemaakt en de basis voor de verdere ontwikkeling wordt gelegd, is dit een extra gevoelige periode voor jouw baby. In de loop van deze week zal ook het hartje beginnen kloppen. Hét teken dat je baby leeft en zich in goede conditie bevindt.

Je zal vanaf nu misschien meer en meer last hebben van de typische zwangerschapskwaaltjes. Die ongemakken zijn gelukkig meestal onschuldig en van voorbijgaande aard.

In de loop van deze of volgende week raadpleeg je het best je verloskundige of (huis)arts voor je eerste zwangerschapscontrole.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de eerste zwangerschapscontrole?

getty_vrouw_toilet_plassen_2022.jpg

© Getty

Mama tijdens week 6

Misschien ben je al iets zwaarder geworden. Dat komt op dit ogenblik vooral doordat je baarmoeder al flink is gegroeid. Gemiddeld zal je vanaf nu elke maand ongeveer één kilo bijkomen. In de tweede helft van je zwangerschap zal dat iedere 2 weken ongeveer één kilo zijn.
De meeste vrouwen zullen tijdens hun zwangerschap tussen 12 en 15 kilo aankomen. Ongeveer 3,5 kilo hiervan is lichaamsvet. De rest van het extra gewicht wordt gevormd door je baby, het vruchtwater, het extra bloed en de placenta.

Tussen de zesde en de achtste week vinden er een aantal cardiovasculaire veranderingen plaats in jouw lichaam. Je lichaam heeft steeds meer behoefte aan zuurstof voor de groei van foetus, uterus en placenta. De hoeveelheid bloed die het hart per minuut kan rondpompen stijgt, net zoals het bloedvolume. Door een betere doorbloeding van diverse organen en een afname van de algemene vaatweerstand daalt je bloeddruk. Duizeligheid en flauwvallen kunnen in deze periode vaker optreden.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de eerste zwangerschapscontrole?

Lees ook: Wie volgt jouw zwangerschap op: de huisarts, de vroedvrouw of de gynaecoloog?

Zwangerschapsongemakken

Geleidelijk zal je meer en meer te maken krijgen met de eerste zwangerschapsongemakken en -kwaaltjes. Bij sommige vrouwen kunnen die zeer vervelend zijn, anderen hebben er nauwelijks last van.

  • Het kan zijn dat je borsten tintelen of gevoelig zijn als gevolg van een snellere bloedstroom. Je lichaam is al druk bezig ze voor te bereiden op de borstvoeding.
  • Ongeveer 70 procent van de zwangere vrouwen heeft last van misselijkheid tijdens het eerste trimester. Misselijkheid wordt veroorzaakt door hCG, het zwangerschapshormoon dat direct na de bevruchting vrijkomt. Gelukkig gaat dit meestal rond de derde maand over.
  • Moet je vaker plassen? Vooral tijdens de eerste maanden en aan het einde van de zwangerschap kunnen zwangere vrouwen hier last van hebben. Drink overdag voldoende en niet te veel voor het slapengaan. Zolang het plassen geen pijn doet, moet je je geen zorgen maken. Wanneer je ook pijn of een branderig gevoel ervaart tijdens het plassen, of wanneer je urine vreemd ruikt, meld je dit best aan je arts. Dit kan namelijk wijzen op een blaasontsteking.
  • Neusbloedingen zijn een veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap en kunnen al heel vroeg verschijnen. Bij sommige vrouwen is het zelfs een van de eerste zwangerschapssymptomen.

Lees ook: Zwangerschapsmoodswings: wanneer komen ze en wat doe je eraan?

Je baby tijdens week 6

Het embryo is deze week 1 maand oud. Het is ongeveer 0,5-1 cm groot en weegt ongeveer 1 gram. Nu lijkt het nog op een opgekrulde boon, maar langzaam verandert het in een herkenbare menselijke vorm.

  • De neus, ogen en mond worden stilaan herkenbaar. Het oor is zich aan het ontwikkelen, maar dat is nog niet te zien.
  • De handen, voeten, vingers, tenen en organen zoals maag, nieren, lever en longen ontwikkelen zich verder. In de komende paar weken maken de ‘zwemvliezen’ aan de handen en voeten plaats voor echte, duidelijk gescheiden vingers en tenen.
  • De borst en buikholte worden aangelegd en de ribben beginnen te groeien.
  • De neurale verbindingen tussen de ruggengraat en de hersenen worden deze week gesloten. Hierdoor kunnen de hersenen ‘communiceren’ met de rest van het lichaampje. De twee hersenhelften ontstaan, de tussenhersenen splitsen zich en verschillende onderdelen worden gevormd.
  • De basis van de bloedsomloop wordt nu aangelegd en zal zich in de komende weken verder ontwikkelen. Het hartje klopt krachtig en met een duidelijk ritme. De foetale hartactie begint met een trage frequentie van 70-80 slagen per minuut, maar de frequentie stijgt snel naar ruim 160 slagen per minuut bij 8-9 weken en daalt dan geleidelijk naar 140 slagen per minuut bij 15 weken. Het embryo krijgt vanaf nu al zijn voedingsstoffen binnen via jouw bloed.
  • Tot nu toe bestaat er nog geen onderscheid wat in- en uitwendige geslachtsorganen betreft tussen een jongen en een meisje. Het (chromosomale) geslacht ligt al wel vast van bij de bevruchting. Na zes weken beginnen de in- en uitwendige geslachtsorganen zich te vormen. Bij het embryo met XY ontwikkelen die zich tot respectievelijk teelballen en penis. Bij het embryo met XX ontwikkelen ze zich tot respectievelijk eierstokken en vagina.
  • Vanaf zes à zeven weken kan je arts via echografie bewegingen van het embryo vaststellen. Dat wijst op een zekere ontwikkeling van het zenuwstelsel.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram