10 tips om veilig te zwemmen

unsplash_zee_strand_zomer_reis_2023.jpg

dossier

Een zwembeurt is verfrissend, maar vergeet niet dat water verraderlijk kan zijn. Ook goede zwemmers komen soms in de problemen. Met deze tien tips hou je het veilig. 

Lees ook: Welke ziektes kan je krijgen door zwemmen in verontreinigd water?

Lees ook: De juiste zwemkledij kan je redden van verdrinking

  1. Ga alleen zwemmen in vergunde zwem- en recreatiezones of waar ook veel andere toeristen zwemmen. Zwem bij voorkeur alleen op plekken waar een redder toezicht houdt. Ga zeker nooit zwemmen op plekken waar dat uitdrukkelijk verboden is, ook als je een ervaren zwemmer bent.
  2. Bij zwemmen in zee moet je altijd rekening houden met gevaarlijke stromingen en getijden. Blijf weg van golfbrekers, pieren en andere constructies, want daar kunnen gevaarlijke stromingen optreden. Wie niet of niet goed kan zwemmen mag zich slechts tot aan borsthoogte in het water begeven en moet altijd contact met de grond blijven houden.
  3. In tropische landen is het af te raden om in (zoet) oppervlaktewater (zeker stuwmeren, maar ook rivieren) te zwemmen of te baden.
  4. Ga nooit alleen zwemmen, surfen of duiken.
  5. Test het water alvorens erin te springen. Koud water kan het lichaam immers shockeren en je bloeddruk en hartslag de hoogte injagen. Koud water gaat ook de spierreactie vertragen, waardoor het moeilijker is om te (blijven) zwemmen. Ga ook beter niet zwemmen na urenlang zonnebaden.
  6. Duik nooit in ondiep water of water met weinig doorzicht: het water kan immers minder diep zijn dan gedacht.
  7. Ga nooit zwemmen als je veel alcohol gedronken hebt.
  8. Verlaat bij onweer en bliksem zo snel mogelijk het water en zoek beschutting. Zwem ook liever niet in het donker.
  9. Raak je toch in de problemen, blijf dan vooral kalm en zwem nooit tegen de stroming in. Probeer om evenwijdig met de kust te zwemmen, om uit de muistroom te geraken. Eens je uit de stroming bent, probeer je schuin naar het strand te zwemmen. Indien dat niet lukt, laat je je best gewoon meedrijven tot de stroming minder sterk wordt. Probeer ondertussen de aandacht te trekken door te roepen of door met je arm te zwaaien.
  10. Zie je iemand in de problemen? Waarschuw dan zo snel mogelijk een redder en tracht de drenkeling iets drijvend (reddingsband of –vest of bijvoorbeeld een opblaasbal) toe te gooien. Hang vooral de held niet uit: veel mensen komen zelf in de problemen als ze iemand proberen te redden.

Lees ook: Waarom kan je beter niet plassen in een zwembad?

Lees ook: Wat kan je doen tegen water in je oor?


Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram