De Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor schistosomiasis na vakantie op Corsica
nieuws
De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om een onderzoek te verrichten naar antistoffen tegen schistosomen bij personen die zich sinds 2011 in het zuiden van Corsica hebben begeven en die in zoet water hebben gebaad in de rivier Cavu, bekend voor haar natuurlijke zwembaden die verleidelijk zijn voor de toeristen. Momenteel zijn er sinds 2011 elf gevallen van bilharziose beschreven bij Franse en Duitse toeristen die in de rivier Cavu hebben gebaad.
Het blijkt dat bepaalde zoetwaterslakken (Bulinus spp) zich hier ophouden. Zij fungeren als tussengastheer (de mens is de definitieve gastheer) van de parasiet Schistosoma haematobium.
De geïnfecteerde slakken laten tijdens de warme uren overdag larven vrijkomen, die door de huid van de baders kunnen dringen (wat soms een lokale reactie veroorzaakt) en die zich in het lichaam kunnen vestigen. De schistosomen zullen zich verder ontwikkelen en uitgroeien tot volwassen wormen. De bevruchte vrouwtjes leggen hun eitjes rond de blaas, die door de wand van de blaas in de urine terechtkomen. Wanneer de eitjes worden uitgescheiden in het water, waarin de slakken zich bevinden, infecteren de larven de slakken en is de cirkel van de cyclus van de urinaire bilharziose rond.
Symptomen
Wanneer het aantal infecterende parasieten laag is, zijn de symptomen beperkt. Het gaat dan om een griepsyndroom (koorts, myalgie, huiduitslag). De klassieke klinische symptomen (zoals een blaasontsteking) verschijnen meerdere maanden na het baden.
Om te vermijden dat deze infecties zich klinisch manifesteren, is het wenselijk om de opsporing ervan niet te lang uit te stellen. Bijgevolg bevelen we aan om een onderzoek te verrichten naar antistoffen tegen schistosomen bij personen die zich sinds 2011 in het zuiden van Corsica hebben begeven en die in zoet water hebben gebaad, meer bepaald in de rivier Cavu. Bij een positief resultaat kan een doeltreffende behandeling (praziquantel) worden overwogen.
De Franse Haut Conseil de la santé publique heeft een advies (.pdf) gepubliceerd betreffende het opsporen en het behandelen van Schistosoma haematobium