Heesheid: wanneer moet je je ongerust maken?

In dit artikel
Heesheid: wanneer moet je je ongerust maken?

dossier Heesheid is meestal een onschuldig verschijnsel. Het kan een gevolg zijn van een irritatie, overbelasting of ontsteking van de stembanden in geval van reflux (brandend maagzuur) of na luid roepen, maar soms is er iets meer aan de hand. 

Lees ook: Heesheid

Lees ook: Wat zegt je stem over je ‘mood’ en je persoonlijkheid?

Een hese stem: wat kan je doen?

123m-schreeuwen-31-7.jpg
Overschrijd je je eigen grens, dan forceer je je stem en word je hees (‘lawaaiheesheid’). Ook een verkoudheid, een griep, een keelontsteking, enz. en sommige geneesmiddelen kunnen heesheid veroorzaken. Meestal volstaat het dan om je stem een paar dagen te ontzien en dan verdwijnt de heesheid vanzelf: praat niet te luid, te hard of met opzet hoger of lager dan je stem van nature klinkt en niet meer dan nodig. Roep of schreeuw niet, fluister niet, vermijd kuchen en keelschrapen, en drink veel water. Vermijd ook een rokerige en stofferige omgeving.

Lees ook: Wereldstemdag: 12 tips om uw stem te sparen

Wanneer naar de dokter?

Indien je ineens hees wordt zonder een duidelijke aanleiding of oorzaak, wanneer de heesheid langer dan twee à drie weken blijft aanslepen of heel geregeld terugkomt, wat ook de oorzaak is, dan doe je er best aan om een arts te raadplegen, omdat er iets ernstiger aan de hand kan zijn. Ook wanneer de heesheid gepaard gaat met keelpijn met uitstralende pijn naar het oor, of slikklachten, raadpleeg je het best een arts. Een hese stem kan immers het eerste teken zijn van keel- of strottenhoofdkanker, vooral wanneer de heesheid voorkomt boven de 50 jaar bij een roker. Het kan ook een symptoom zijn van tumoren in de schedelbasis, nek en borstkas, longkanker of schildklierkanker.

Of het kan ook een signaal zijn van een verkeerd gebruik van je stem waardoor poliepen of knobbeltjes op de stembanden, een soort eelt, kunnen ontstaan. Heesheid die ontstaat tengevolge van verkeerd of geforceerd gebruik van de stem, kan goed behandeld worden door een logopedist. Eventuele stembandknobbeltjes kunnen zelfs weer verdwijnen wanneer men de stem goed leert te gebruiken.

Lees ook: Wat is het best bij keelpijn: koude of warme dranken?

Bronnen:
https://www.nidcd.nih.gov
https://www.medicalnewstoday.com


Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram