Hoe gezond is een gele kiwi?

dossier

Gele kiwi’s staan bekend om hun zoete smaak en zachte textuur. Deze tropische vruchten zijn rijk aan vitamines en mineralen en vormen een bron van antioxidanten. Maar zijn gele kiwi’s eigenlijk gezonder dan groene kiwi’s?

Lees ook: 7 redenen waarom een kiwi heel erg gezond voor je is

Verschil tussen gele en groene kiwi

  • Smaak en textuur: De gele kiwi heeft een zoetere en zachtere smaak in vergelijking met de groene kiwi, die een pittigere en iets zuurdere smaak heeft. Dit maakt de gele kiwi toegankelijker voor mensen die minder van de zuurheid van groene kiwi’s houden.
  • Voedingswaarde: Gele kiwi’s bevatten vaak meer vitamine C dan de groene variant, met ongeveer 152 mg per 100 gram, terwijl groene kiwi’s gemiddeld 88 mg bevatten. Beide soorten zijn rijk aan vezels, maar gele kiwi’s bevatten ook meer antioxidanten, zoals polyfenolen.
  • Schil en rijping: De schil van de gele kiwi is gladder en dunner, wat het gemakkelijker maakt om de vrucht in zijn geheel te eten. Ook zijn gele kiwi’s bij aankoop vaak rijp en direct eetbaar, terwijl groene kiwi’s soms wat langer moeten rijpen voor optimale smaak.

Lees ook: Waarom vitamine C zo belangrijk is

Seizoen van gele kiwi

Getty_gelekiwi_2024.jpg

© Getty Images

Van mei tot oktober worden gele kiwi’s voornamelijk uit Nieuw-Zeeland geïmporteerd. Na het Nieuw-Zeelandse seizoen komen gele kiwi's van november tot januari voornamelijk uit Italië en Frankrijk. Op die manier zijn gele kiwi’s bijna het hele jaar door in de supermarkt beschikbaar. 

Gezondheidsvoordelen van gele kiwi’s

  • Door het hoge vitamine C-gehalte draagt de gele kiwi bij aan een sterk immuunsysteem en helpt het bij het verminderen van vermoeidheid.
  • De vezels en actinidine-enzymen in kiwi’s bevorderen de spijsvertering, verminderen constipatie en ondersteunen een gezonde darmflora.
  • Gele kiwi’s bevatten kalium en antioxidanten die helpen om de bloeddruk te reguleren en het risico op hartziekten te verminderen.
  • De antioxidanten in gele kiwi’s, zoals polyfenolen, beschermen tegen schade door vrije radicalen en zorgen zo mee voor een gezonde huid.

Lees ook: Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen en wat doen ze voor onze gezondheid?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://nutrivore.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt