aangeboren ziekten

Spina bifida door anti-epilepticum

nieuws 20/05/2022

Zwangere vrouwen die het anti-epilepticum carbamazepine gebruiken hebben een verhoogd risico een kind met spina bifida ter wereld te brengen. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit Groningen in het British Medical Journal.

lees meer »

Genetische oorzaak van lichaamslengte ontrafeld

nieuws 25/11/2022

Van de honderden genen die bepalen hoe lang mensen worden, zijn er nu 180 geïdentificeerd, dankzij grootschalig onderzoek aan ruim tweehonderd instellingen overal in de wereld, waaronder het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Mens gaat genetisch achteruit

nieuws 25/11/2022

De mens gaat op de lange termijn genetisch achteruit. En daar is weinig aan te doen, het is het onvermijdelijke gevolg van steeds verder toenemende medische mogelijkheden.

lees meer »

Meer kinderen met Down-syndroom

nieuws 20/08/2019

Onderzoek in Nederland van de Vrije Universiteit Amsterdam en het Nederlands Signalerings Centrum Kindergeneeskunde toont aan dat er meer en meer kinderen met het Down-syndroom geboren worden, namelijk 16 per 10.000 in plaats van 10 per 10.000 twintig jaar geleden.

lees meer »

Nekplooitest Downsyndroom voor 87 pct betrouwbaar

nieuws 20/08/2019

De "nekplooitest" waarmee tijdens de zwangerschap het Down-syndroom wordt opgespoord, is voor 87 procent betrouwbaar. Daarmee is hij veiliger, sneller en goedkoper dan de oudere biochemische quadruple of triple test, die enkel op bloedonderzoek gebaseerd is.

lees meer »

Prenatale diagnostiek: wanneer nodig?

dossier 25/11/2022

Dergelijk onderzoek wordt alleen uitgevoerd als iemand een verhoogde kans heeft op een kind met een aangeboren of erfelijke aandoening. Hoe groot dit risico is, hangt af van de aard van de afwijking.

lees meer »

Aangeboren hartafwijkingen

Aangeboren hartafwijkingen
dossier 1/11/2015

Aangeboren hartafwijkingen vertegenwoordigen ongeveer 10% van alle aangeboren afwijkingen. Deze zijn meestal het gevolg van een stoornis in de ontwikkeling van het hart in de vroegste embryonale periode (2 tot 12 weken na de bevruchting).

lees meer »

Ouderdom geslachtscellen geen invloed op Down Syndroom

nieuws 20/08/2019

Volgens een artikel in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet (11 mei 2002) bestaat er geen verband tussen het syndroom van Down ('mongolisme') en andere aangeboren afwijkingen, en seksuele contacten vlak voor of te lang na de ovulatieperiode.

lees meer »

Trouwen neef en nicht geeft iets meer risico

nieuws 25/11/2022

Als neven en nichten met elkaar trouwen, geeft dat slechts een gering extra risico op erfelijke afwijkingen, zo blijkt uit de resultaten van een Amerikaanse studie. Belangrijke uitzondering vormen echter besloten gemeenschappen waar met elkaar trouwen meer dan gemiddeld voorkomt. Dan stijgt het extra risico snel.

lees meer »

Bergvakantie riscico voor kind met Down- syndroom

nieuws 20/08/2019

Vrouwen klagen meer van pijn, hebben meer pijn en meer pijnlijke condities dan mannen,zo meldt een studie die gepresenteerd werd op Second International Conference on Women’s Health. En wat nog meer is: de kans dat haar pijn goed behandeld wordt is kleiner dan bij de man.”

lees meer »

Epidermolysis Bullosa

dossier 5/05/2021

Kinderen met een huid zo fragiel als een vlinder... Helaas is deze aangeboren huidziekte heel wat ernstiger dan deze poëtische zin laat uitschijnen. Het grootste kenmerk is het makkelijk vormen van blaren en erosies ter hoogte van de huid en de slijmvliezen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram