Ouderdom geslachtscellen geen invloed op Down Syndroom

nieuws Volgens een artikel in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet (11 mei 2002) bestaat er geen verband tussen het syndroom van Down ('mongolisme') en andere aangeboren afwijkingen, en seksuele contacten vlak voor of te lang na de ovulatieperiode.
Lange tijd werd aangenomen dat de veroudering van de gameten, de geslachtscellen, ten gevolge van een te lang verblijf in de baarmoederhals voor de bevruchting plaatsheeft, zou bijdragen tot belangrijke aangeboren afwijkingen. Dat wordt echter tegengesproken door een grootschalig onderzoek bij vrouwen in Chili, Columbia, Italië en de Verenigde Staten. Bij 2,7% van de 400 kinderen die werden geboren uit vrouwen waarbij de bevruchting perfect getimed werd, werden ernstige afwijkingen vastgesteld. Bij vrouwen met een groot tijdsverloop tussen het seksueel contact en de eisprong werden 2,5% afwijkingen vastgesteld. Ook wat het risico op het Down Syndroom betreft, werd geen betekenisvol verschil vastgesteld.
De onderzoekers besluiten dan ook dat mensen die slechts af en toe seksueel contact hebben of die zwanger worden ondanks het toepassen van periodieke onthouding, en waarbij er dus een te groot tijdsverloop kan zijn dus het seksueel contact en de ovulatie, zich niet ongerust moeten maken over de eventuele negatieve invloed van de ouderdom van de gameten.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram