gedrag en emoties

10 vragen over het pessarium of diafragma

10 vragen over het pessarium of diafragma
dossier 3/12/2015

Het pessarium of diafragma is een rond kapje uit rubber of siliconen dat over de baarmoederhals in de vagina wordt geplaatst voor het vrijen. Als anticonceptiemiddel is het minder betrouwbaar dan de hormonale voorbehoedsmiddelen.

lees meer »

Kinderen die ontbijten, doen het beter op school

nieuws 2/12/2015

Nadat nogal wat wetenschappelijke studies enkele vastgeroeste overtuigingen over ontbijten deden wankelen, lijkt er toch al zeker één ontbijtcliché overeind te blijven. Een nieuwe studie aan de universiteit van Cardiff toonde immers aan dat er een verband bestaat tussen ontbijten en betere resultaten op school.

lees meer »

Franse Homomannen mogen bloed geven

nieuws 1/12/2015

De Franse minister van volksgezondheid heeft beslist dat homomannen voortaan bloed mogen geven. Het verbod was 30 jaar geleden ingevoerd naar aanleiding van de HIV-epidemie.

lees meer »

Nederlandse homomannen mogen bloed geven

nieuws 28/11/2015

Homoseksuele mannen mogen in Nederland weer bloed doneren. Een jaar nadat ze voor het laatst seks hebben gehad met een man, kunnen ze opnieuw bloed geven. In ons land nog homomannen altijd geen bloed geven.

lees meer »

Jongeren socialer door internetgebruik

Jongeren socialer door internetgebruik
nieuws 21/11/2015

De negatieve gevolgen van het internetgebruik onder jongeren krijgen veel aandacht; jongeren die op afstand en met hun ogen gericht op schermen zouden leven. Maar onderzoeker Marjon Schols van de Erasmus Universiteit Rotterdam ontkracht waarschuwingen dat ze hierdoor minder sociaal zouden worden.

lees meer »

Gebruik van sarcasme maakt je creatiever en slimmer

nieuws 20/11/2015

Volgens onderzoekers van de Harvard Business School zorgt bijtende spot of sarcasme ervoor dat zowel de gebruiker ervan als de aanhoorder creatiever worden in hun abstract denken. Klinkt allemaal wat ingewikkeld, maar de conclusie is vrij eenvoudig: het gebruik van sarcasme maakt slimmer en duidt ook zelf op hogere intelligentie.

lees meer »

Behandeling stotteren op jonge leeftijd belangrijk

nieuws 17/11/2015

Het is belangrijk om stotteren bij jonge kinderen meteen te behandelen. De ernst van stotteren heeft bij jonge kinderen geen invloed op hun levenskwaliteit, maar bij volwassen wel. Dat blijkt uit onderzoek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

‘Je hoeft geen slet te zijn om chlamydia te krijgen’

nieuws 3/11/2015

Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid, focust in haar nieuwe campagne op jongvolwassenen binnen een relatie. Het condoom wordt bij hen geregeld - zonder testen - weggelaten, waardoor soa’s zoals chlamydia kunnen rondgaan. Men roept jongeren daarom op om zich te laten testen. Ook aan artsen wordt gevraagd om het gesprek aan te knopen.

lees meer »

Ben jij introvert, extravert of ... ambivert?

nieuws 1/11/2015

Bij collega's ben je stil, maar onder vrienden transformeer je tot een eersteklas fuifbeest. Klinkt dit je bekend in de oren? Dan ben je ongetwijfeld een ambivert persoon. En dat blijkt een grote sterkte te zijn. De persoonlijkheidskenmerken van ambiverte personen brengen immers heel wat voordelen met zich mee.

lees meer »

Geen uitstel kankerbehandeling tijdens zwangerschap

Geen uitstel kankerbehandeling tijdens zwangerschap
nieuws 28/10/2015

Een kankerbehandeling tijdens de zwangerschap heeft geen nadelige gevolgen voor het kind. Een kankerbehandeling kan onmiddellijk gestart worden, en het is zeker niet nodig om de zwangerschap voortijdig te beëindigen uit schrik voor nadelige effecten op het kind.

lees meer »

Minder eten door combinatie van smaakstoffen

Minder eten door combinatie van smaakstoffen
nieuws 26/10/2015

Een combinatie van de smaken zoet, bitter en umami zorgt ervoor dat mensen minder eten. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Wageningen bij gezonde vrijwilligers. De smaakstoffen werden via een sonde rechtstreeks toegediend in de dunne darm.

lees meer »

Over botjes, protjes en snotjes

Over botjes, protjes en snotjes
boeken/interviews 26/10/2015

Weetgierige kinderen stellen de hele dag vragen, over van alles en nog wat. Het is niet altijd evident om een antwoord te geven in een taal die het kind begrijpt en - laten we eerlijk zijn - vaak weet een (groot)ouder zelf niet eens hoe de vork aan de steel zit!

lees meer »

Kinderen en hun rapport

Kinderen en hun rapport
dossier 26/10/2015

Heeft je kind een goed rapport of valt het tegen? En moet je goede punten belonen of je kind straffen bij een slecht rapport?

lees meer »

Antidepressivum paroxetine gevaarlijk voor jongeren

Antidepressivum paroxetine gevaarlijk voor jongeren
nieuws 20/10/2015

Het antidepressivun paroxetine (merknaam Seroxat) is niet veilig en heeft ook nauwelijks effect voor kinderen en jongeren met een ernstige depressie. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van onderzoeksgegevens van het farmaceutische bedrijf GSK in het Britisch Medical Journal (BMJ).

lees meer »

Geen verhoogde kans op hartinfarct door seks

Geen verhoogde kans op hartinfarct door seks
nieuws 15/10/2015

Seks is zelden de oorzaak van een hartinfarct. Slachtoffers van een hartinfarct hoeven nadien geen schrik te hebben op een tweede hartinfarct als ze seks hebben. Dat schrijven Duitse wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American College of Cardiology.

lees meer »

Vermindert borstvoeding kans op autisme?

nieuws 14/10/2015

Volgens onderzoek van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences in het Duitse Leipzig zou borstvoeding de ontwikkeling van autisme kunnen voorkomen. Oorzaak is het 'knuffelhormoon' oxytocine dat in de moedermelk zit.

lees meer »

Helpen met huiswerk

dossier 12/10/2015

Elke ouder kent het wel; je kind komt van school terug en moet nog huiswerk maken. Voor veel kinderen niet meteen iets waar ze met enthousiasme spontaan aan beginnen. Jij kan je kind helpen door een aangename werkplek te voorzien, door het te herinneren aan het afgesproken moment om huiswerk te maken, en door interesse te tonen in zijn/haar opdrachten.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram