Heel wat mensen hebben in de winter (meer) last van jeuk over het hele lichaam. De koude wintermaanden brengen koude en droge lucht met zich mee, terwijl de verwarming in huis de lucht uitdroogt. Wat kan je doen om die winterjeuk te voorkomen of behandelen?
Sommige mensen hebben in de winter last van zogenaamde winterhanden, wintertenen, wintervoeten of zelfs winterdijen. In medisch jargon spreekt men van perniones. Wat kan je eraan doen?
Welke factoren kunnen de kans op zonnebrand vergroten? En als je huid effectief verbrand is door de zon, hoe kan je die dan best verzorgen of behandelen?
Als het kwik stijgt, vinden veel mensen het moeilijker om in slaap te vallen. Hoe hou je het hoofd (en je bed) koel bij hoge temperaturen? Enkele tips.
Waardoor kunnen sommigen beter tegen de kou dan anderen? Volgens een Zweedse studie ligt een belangrijk deel van de oplossing besloten in ons DNA en zou een specifieke genetische mutatie hiervoor deels verantwoordelijk zijn.
Nu de temperaturen weer beginnen te klimmen, dient ook het pollenseizoen zich terug aan. Volgens een nieuwe studie zorgt de klimaatcrisis ervoor dat pollenseizoenen steeds langer duren en er ook meer pollen in de lucht hangen. Dat is vooral slecht nieuws voor mensen met hooikoorts en astma.
De winter is dit jaar misschien wel zwaarder dan ooit door corona? Maar sommige mensen voelen zich sowieso futlozer in de winter, en hebben opvallend meer zin om te eten en te slapen. Hoe komt dat? Onderzoeker Babette Bais (Erasmus mc) legt het uit.
Dat je niet onder een boom moet gaan schuilen tijdens een onweersbui weet iedereen. Maar zijn er nog andere plaatsen die je best vermijd tijdens het onweer?
Wanneer je op reis vertrekt, zelfs al is het maar voor enkele dagen, is het wenselijk om een reisapotheek mee te nemen. Het is aangeraden om alle geneesmiddelen die je denkt nodig te hebben in voldoende hoeveelheden mee te nemen.
Nogal wat mensen hebben ‘s winters last van pijnlijke kloven in de vingers en de handen, soms ook op de voeten. Ze kunnen erg pijnlijk zijn en ze genezen niet makkelijk.
Een rondvraag van Partena Ziekenfonds bij duizend werkende Vlamingen heeft aangetoond dat meer dan zes op tien in de winter maximum een kwartier buitenkomt, inclusief woon-werkverkeer. Tien procent van de ondervraagden geeft zelfs toe in de werkweek nooit het daglicht te zien.
Iedereen heeft wel eens last van depressieve gevoelens wanneer het dagenlang somber weer is. Maar naar schatting één op tien tot twintig mensen zou hiervan zoveel last hebben dat ze moeite hebben om nog normaal te functioneren.
Niet iedereen is dol op tropisch warme temperaturen. Toch heeft herhaalde blootstelling aan milde warmte – rond de 34 graden – een positief effect op het hart- en vaatstelsel en op het glucosemetabolisme. Dat ontdekten onderzoekers van het Maastricht UMC+.
Klimaatverandering beïnvloedt onze gezondheid. Ook maatregelen gericht op het voorkomen van of aanpassen aan klimaatverandering zijn van invloed op hittestress, allergieën, ziekten, luchtkwaliteit en UV-straling.
Gebeurt het al eens dat je auto buiten moet slapen of heb je helemaal geen garage? Dan kan je tijdens een winterprik best proactief handelen. Anders moet je 's morgens krabben…
De zomer van 2018 kende twee lange periodes met hoge temperaturen. Tijdens deze warme periodes registreerde Sciensano minder extra overlijdens dan verwacht. Het is echter nog te vroeg om een uitspraak te kunnen doen over het totaal aantal (extra) overlijdens tijdens de volledige zomer van 2018.
Herhaalde blootstelling aan milde warmte heeft een positief effect op het hart- en vaatstelsel en op het suikermetabolisme. Dat blijkt uit onderzoek aan het Universitair Ziekenhuis Maastricht UMC+.
Vakantiegangers en zonnekloppers genieten ten volle van de zon. De komende dagen wordt het puffen en zweten bij temperaturen boven 30 graden. Maar hoe wapenen we ons het best tegen de hitte? Enkele tips.
Tijdens de hittegolf van juni 2017 overleden ruim 150 mensen meer dan normaal. Dat blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.
In de winter van 2017 op 2018 zijn tot nu toe minder mensen overleden dan in dezelfde periode vorig jaar. Evenals vorige winter ligt de sterfte echter wel hoger dan gewoonlijk. Dit meldt het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.