hygiëne

Westers dieet verhoogt risico op acne

nieuws 18/01/2003

Het eten van veel geraffineerde suiker en zetmeel verhoogt de kans op acne, zegt een nieuwe Amerikaanse studie. De moderne voedselproductie van brood, granen, chocolade enz. op basis van geraffineerde suikers,

lees meer »

Van roken krijg je rimpels

nieuws 28/12/2002

Er bestaat een direct verband tussen roken en rimpels, zo blijkt uit een onderzoek in het Britse Wales. Er kon daarentegen geen verband worden aangetoond tussen blootstelling aan de zon en rimpels.

lees meer »

Koffie tegen huidkanker?

nieuws 4/10/2002

Een experimentele studie bij muizen hebben uitgewezen dat cafeïne beschermt tegen de schadelijke effecten van UVB-stralen op de muis.

lees meer »

Energiedrankjes niet gezond

nieuws 6/08/2002

De Europese Commissie heeft een richtlijn klaar waarbij de producenten van caffeïne- en quinine houdende energiedranken zoals Red Bull verplicht worden om op de verpakking duidelijk de ingrediënten te vermelden.

lees meer »

Acne en roken

Acne en roken
nieuws 23/07/2002

Er bestaat reeds enige tijd het vermoeden dat roken acne (jeugdpuistjes) zou verergeren. Een recente Duitse studie bevestigt dit vermoeden.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Paarse wortel wordt voedselrage

nieuws 11/07/2002

De paarse wortel wordt volgens de Britse krant The Times van donderdag deze zomer een voedselrage. Iets heel nieuws is dat overigens niet, want vroeger bestonden er van deze groente voornamelijk witte en paarse varianten. De 'nieuwe' paarse wortel heeft van binnen de bekende oranje kleur.

lees meer »

Aangepaste voeding doet kankersterfte dalen

nieuws 9/07/2002

Onderzoek wijst uit dat naar schatting 35% van alle kankers wordt beïnvloed door voeding. De rol van voeding is echter dubbel: enerzijds zijn bepaalde eetgewoonten en voedings-bestanddelen mede verantwoordelijk voor het ontstaan van kanker, anderzijds bevat onze voeding ook stoffen die kanker kunnen helpen voorkomen. Internationaal onderzoek toont aan dat isoflavonen in soja een rol kunnen spelen in het bestrijden van borst- en prostaatkanker.

lees meer »

Te veel pesticiden in verse voeding

nieuws 30/05/2002

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ In België bevat 7,2% van de verkochte verse voeding te veel pesticiden. In de Europese Unie is het gemiddelde 4,5%.

lees meer »

Je ziet wat je eet

Je ziet wat je eet
dossier 30/05/2002

Het idee dat voeding een direct effect zou hebben op de huid spreekt tot de verbeelding. Te meer gezien de huid wordt beschouwd als de spiegel van de gezondheid en het gemoed. Verschillende huidziekten of -afwijkingen worden toegeschreven aan een slechte voeding.

lees meer »

Groenten en fruit: hoe vers is vers?

dossier 11/04/2002

Idealiter zouden groenten en fruit rechtstreeks van het veld of de boom op ons bord moeten komen. Ultra vers. In de realiteit gaat het er echter meestal anders aan toe. Boodschappen doen wordt door velen als tijdrovend beschouwd. Een eenmalig bezoek aan de supermarkt moet vaak volstaan om het gezin voor de rest van de week van het nodige proviand te voorzien.

lees meer »

Chloramphenicol in honing

nieuws 22/03/2002

De resultaten zijn bekend van analyses die uitgevoerd zijn op Chinese honing en hiermede vermengde honing en die zich in de Belgische handel bevindt.

lees meer »

Ziek van het voedsel

nieuws 20/03/2002

Het aantal via voedsel overgebrachte of veroorzaakte ziekten is de laatste jaren toegenomen. In het bijzonder nemen ziekten door microbiologische verwekkers zoals Salmonella en Campylobacter toe. Daarnaast wordt het voedsel ook in toenemende mate verontreinigd door chemische stoffen zoals dioxine, lood en cadmium.

lees meer »

Crème geneest zonnebrand

nieuws 5/12/2001

Wie zich verbrandt, moet op de blaren zitten -- en dat is maar goed ook. Juist doordat zonnebrand pijn doet, blijft onze huid verschoond van mogelijk kwalijker gevolgen van intense blootstelling aan het zonlicht -- zoals huidkanker.

lees meer »

Lichttherapie als middel tegen jeugdpuistjes

Lichttherapie als middel tegen jeugdpuistjes
nieuws 2/11/2001

Jeugdpuistjes of acne is een vervelende huidaandoening die voornamelijk tieners en jongvolwassenen treft. Hoewel jeugdpuistjes minder worden met het stijgen van de leeftijd, kunnen littekens en psychologische klachten blijven bestaan.

lees meer »

Ribbeldijen door de computer

nieuws 1/11/2001

Het is een fenomeen dat wereldwijd de kop opsteekt maar vooral bekend is in ... België. Door de nabijheid van computerkabelverbindingen wordt de onderhuidse vetlaag dunner.

lees meer »

Rookrimpels

nieuws 30/10/2001

Dat roken ongezond is weten we al langer. Onderzoek naar de vraag waarom iemand die rookt er sneller oud uitziet heeft vastgesteld dat mensen die (veel) roken een vale, ongezond lijkende huid hebben. Men heeft kunnen opmeten dat als men een sigaret opsteekt en inhaleert , de huidtemperatuur met ongeveer 1°Celcius daalt en dit gedurende ongeveer één uur.

lees meer »

Pesticiden en onvruchtbaarheid

nieuws 8/10/2001

Een nieuwe Franse studie voert nieuwe bewijzen aan voor het verband tussen blootstelling aan pesticiden en chemische oplosmiddelen en mannelijke onvruchtbaarheid.

lees meer »

Rauwe scheuten kunnen gevaarlijk zijn

nieuws 17/09/2001

Rauwe scheuten van bonen, kolen, soja, alfalfa en andere groenten kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken door de aanwezigheid van bacteriën zoals salmonella en Escherichia coli.

lees meer »

Kinderen en fruitsap

Kinderen en fruitsap
dossier 26/07/2001

Fruitsap wordt beschouwd als een gezonde, natuurlijke bron van voornamelijk vitaminen. Tenminste, wanneer het gaat om 100 % puur fruitsap en niet om vruchtennectars of -dranken die verkregen zijn door toevoeging van water en suiker aan vruchtensap.

lees meer »

PCB kan mentale vermogens aantasten

nieuws 25/06/2001

Voor het eerst hebben wetenschappers aangetoond dat mensen met hoge gehaltes PCB's (ten gevolge van de consumptie van vette vis die de PCB's opslaan in hun vetweefsel) in hun bloed meer leer- en geheugenproblemen hebben dan mensen met lage PCB-gehaltes.

lees meer »

Tandinfecties kunnen leiden tot hartproblemen

nieuws 16/05/2001

Bacteriële tandinfecties (zoals parodontitis) kunnen niet alleen een acute ontsteking van de hartspier (endocarditis) veroorzaken, maar ze kunnen op termijn ook leiden tot aderverkalking (arteriosclerose) en de vorming van bloedklontertjes (thromboemlische aandoeningen).

lees meer »

Geneesmiddelen kunnen besmet zijn met Creuzfelt Jacob

nieuws 19/03/2001

In Engeland heeft de Medicines Controls Agency (MCA), een officiëel controleorgaan dat moet toezien op de kwaliteit van de geneesmiddelen, vastgesteld dat een 800-tal geneesmiddelen mogelijk een risico kunnen vormen voor de Ziekte van Creufelt Jacob, de ziekte die bij dieren BSE veroorzaakt.

lees meer »

Calciumtekort verhoogt risico op tandvleesontsteking

nieuws 22/02/2001

Calcium kan het optreden en de verdere ontwikkeling van ontstekingen van het tandvlees (parodontitis) afremmen. Dat blijkt uit een studie in het Amerikaanse Journal of Periodontology. Mannen en vrouwen die slechts de helft van de dagelijks aanbevolen calciuminname bereiken, hebben bijna dubbel zo vaak last van ontstoken tandvlees.

lees meer »

Acne-geneesmiddel kan gevaarlijk zijn

Acne-geneesmiddel kan gevaarlijk zijn
nieuws 15/02/2001

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft beslist dat Roaccutane®, een geneesmiddel dat ook in ons land gebruikt wordt tegen ernstige vormen van acne, op een speciale bijsluiter moet waarschuwen tegen mogelijke risico's op mentale stoornissen en zelfmoord en op mogelijke misvormingen van de foetus wanneer het tijdens de zwangerschap wordt gebruikt.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram