Volgens een Brits onderzoek gepubliceerd in het oktobernummer van het vakblad Pediatrics bestaat er een verband tussen het gebruik van antibiotica op zeer jonge leeftijd,
Een koortslip of labiale herpes wordt meestal veroorzaakt door het herpes simplex virus type 1 (HSV).De meeste mensen worden op kleuterleeftijd besmet door dit virus via direct contact.
Ongeveer een derde van de malariamiddelen verkrijgbaar in Zuidoost-Azië en Sub-Sahara-Afrika is vervalst en/of van slechte kwaliteit en onvoldoende werkzaam.
Nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association en in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde bevestigt dat antibiotica geen of nauwelijks zin hebben bij een acute rinosinusitis.
Antibiotica hebben geen rechtstreekse invloed op ons afweersysteem. Ze kunnen er echter wel toe leiden dat het afweersysteem zich onvoldoende kan ontwikkelen.
Veenbessen of cranberry's vormen een mogelijk alternatief voor antibiotica om urineweginfecties bij premenopausale vrouwen te voorkomen, zeggen onderzoekers.
Als u antibiotica moet nemen, dan moet u zich nauwgezet aan de voorgeschreven dosis houden, geen dosis overslaan en de behandeling voortzetten tot het einde, zelfs als de symptomen verdwenen zijn.
Kinderen met acute otitis media herstellen sneller als zij meteen worden behandeld met antibiotica. Dat blijkt uit een Finse en een Amerikaanse studie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.
Een toename van de antibioticaresistentie dreigt door onvoldoende zuivering van afvalwater, zegt Huub Rijnaarts, hoogleraar milieutechnologie aan Wageningen Universiteit.
Het malariamiddel Paludrine (proguanil) is sinds januari 2010 niet meer op de markt. Het werd samen met Nivaquine (chloroquine) gebruikt als malariapreventie in zone B.
Griep (en de meeste andere infecties van de bovenste luchtwegen, zoals een verkoudheid) wordt veroorzaakt door virussen. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën ...
Een grootschalige studie in opdracht van het RIZIV toont aan dat antibioticumresistentie bij de individuele patiënt het directe gevolg kan zijn van diens eigen antibioticumgebruik.
Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie waarschuwt andermaal voor het gebruik van antibiotica bij acute infecties van de bovenste luchtwegen zoals een acute rhinosinusitis.
Een behandeling op het ogenblik van een opstoot van labiale (=koortsblaasjes)of genitale herpes, zelfs wanneer gestart in een vroeg stadium, heeft slechts een beperkt voordeel.
Zuigelingen en jonge kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen met longontsteking door het respiratoir syncytieel virus (RS virus) hebben geen baat bij een behandeling met antibiotica.
Antibiotica nemen tegen een infectie van de luchtwegen is meestal zinloos. Ongeveer een derde van de infecties is viraal. Daartegen helpen antibiotica sowieso niet.