Antibiotica: hoe gebruiken?

123-pil-medicam-veel-170_10.jpg

nieuws Veel mensen die antibiotica moeten nemen, gebruiken die verkeerd. Ze stoppen vroegtijdig van zodra ze zich beter voelen. Ze verminderen de dosis omdat ze ‘te sterk’ is, of omdat ze denken last te hebben van bijwerkingen. Met als gevolg dat de ziekten waarvoor ze zijn voorgeschreven blijven duren of terugkomen, of, en dat is nog erger, dat de bacteriën resistent worden tegen die antibiotica. Zo kunnen ernstige ziektes niet meer even doeltreffend behandeld worden.

Gebruik nooit antibiotica op eigen houtje, maar alleen als ze door uw arts worden voorgeschreven, ook als u in het buitenland bent. Slik in het buitenland niet zomaar antibiotica die u zonder recept kunt kopen.

Antibiotica zijn alleen nuttig tegen ernstige infecties veroorzaakt door een bacterie. Het overgrote merendeel van de infecties, zoals griep en verkoudheden, wordt door een virus veroorzaakt. Hiertegen helpen antibiotica niet. Ook milde bacteriële infecties zoals oor- en keelontstekingen worden meestal na enkele dagen door het afweersysteem van het lichaam overwonnen en behoeven geen behandeling met antibiotica. Bovendien kunnen ze ook nevenwerkingen hebben, bv. diarree of huiduitslag.

Gebruik nooit een antibioticum dat niet rechtstreeks aan u voorgeschreven werd. Doe ook niet het omgekeerde: geef uw antibioticum nooit door aan iemand anders, ook al zijn de symptomen schijnbaar dezelfde.

Respecteer de voorgeschreven dosis.
Om actief te zijn moet het antibioticum in het lichaam aanwezig zijn in een voldoende hoge concentratie om de werking van de ziektekiemen te remmen. Het voorgeschreven aantal tabletten komt overeen met de dosis nodig om een optimaal effect te bekomen.

Neemt men minder dan is het antibioticumgehalte onvoldoende en kunnen de bacteriën verder woekeren en eventueel zelfs resitent worden tegen de antibiotica.
Neem ook niet meer dan voorgeschreven omdat dit de kans op bijwerkingen verhoogt.

Frequentie van inname
Het aantal innamen wordt berekend naargelang de tijd die het antibioticum in het lichaam doorbrengt. Door nauwgezet het aantal dagelijkse innamen te volgen zorgt men er voor dat er steeds een voldoende antibioticumconcentratie in het organisme aanwezig is zodat ziektekiemen geen kans krijgen zich te vermenigvuldigen.
Door het aantal innamen te verminderen, ligt het antibioticumgehalte af en toe te laag en kan de infectie terug opflakkeren.

Bent u vergeten het antibioticum in te nemen, dan kan u dat ook later innemen. Is het al bijna tijd voor de volgende inname? Haal dan de vergeten dosis niet in, maar neem de gebruikelijke dosis in op de normale tijd.
Door het aantal innamen op te drijven wordt het lichaam overbelast en kunnen bijwerkingen optreden zonder dat daarom de werkzaamheid toeneemt.

Tijdstip van inname
Neem het antibioticum in zoals voorgeschreven door de arts. Sommige antibiotica worden best tijdens de maaltijd ingenomen, andere buiten de maaltijd.

Stop niet vroeger dan voorgeschreven.
Hoe lang men het antibioticum dient in te nemen hangt af van het getroffen orgaan, de ernst van de infectie en de algemene toestand van de patiënt.

Maak de voorgeschreven antibioticakuur volledig af. Ook als u zich na een paar dagen beter voelt. Dat is nodig omdat de bacteriën slechts geleidelijk worden vernietigd. Als een infectie niet lang genoeg behandeld wordt, kan hij namelijk later weer oplaaien.

Wilt u toch eerder met de kuur stoppen, bijvoorbeeld omdat u veel last heeft van bijwerkingen, bespreek dit dan altijd eerst met uw arts. Alleen uw arts kan beoordelen of het staken van de behandeling verantwoord is in uw situatie. Soms zal hij een ander antibioticum voorschrijven.

• Breng onmiddellijk uw arts op de hoogte van ongewenste nevenwerkingen of ernstige reacties van overgevoeligheid. Wees extra voorzichtig als u antibiotica met andere geneesmiddelen moet combineren. Antibiotica kunnen de doeltreffendheid van bepaalde producten verminderen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de anticonceptiepil. Bespreek dit vooraf met uw arts. Meldt uw arts ook wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Bewaar ze niet
Hou nooit restjes antibiotica bij voor een volgende keer. Breng ze naar uw apotheker.

Meer info
www.gebruikantibioticacorrect.be
http://ecdc.europa.eu


Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram