Antibiotica verhogen kans op oorontsteking
nieuws
Een oorontsteking bij jonge kinderen behandelen met antibiotica vergroot de kans dat de ontsteking binnen 2,5 jaar terugkomt. Dat concluderen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in het tijdschrift British Medical Journal van 1 juli. Ze pleiten voor terughoudend gebruik van antibiotica bij kinderen met oorontsteking.
In het onderzoek werden 168 kinderen met een acute oorontsteking behandeld met het antibioticum amoxycilline of met een placebo. Na 2,5 jaar analyseerden de onderzoekers de gezondheid van de kinderen ná de oorontsteking. Het blijkt dat kinderen die met het antibioticum behandeld zijn twintig procent meer kans hebben op een nieuwe oorontsteking. De ontsteking kwam terug in 47 van de 75 kinderen (63 procent) in de antibioticumgroep en slechts in 37 van de 86 kinderen (43 procent) in de placebogroep. Overigens ondergingen kinderen in de placebogroep wel vaker chirurgische ingrepen aan keel, neus of oren.
Volgens de onderzoekers betekenen de resultaten dat we voorzichtig moeten zijn met het gebruik van antibiotica bij kinderen met een oorontsteking. Misschien beïnvloeden antibiotica het immuunsysteem en worden de kinderen daardoor vatbaarder voor nieuwe infecties. Bovendien kan onnodig gebruik van antibiotica tot resistentie leiden, waardoor toekomstige infecties moeilijker behandelbaar zijn.
Acute oorontsteking (acute otitis media) is een van de meest voorkomende infecties bij jonge kinderen. Het is ook de belangrijkste oorzaak van antibioticagebruik in deze groep. De huidige NHG-richtlijn adviseert antibiotica bij een selecte groep van kinderen onder de 2 jaar, en een afwachtend beleid bij kinderen boven de 2 jaar.
Lees ook: Oorpijn bij kinderen: acute middenoorontsteking (otitis media)