Spaarlampen van het type CFL (“compact fluorescent lamp”) en TL-lampen bevatten een kleine hoeveelheid kwik: spaarlampen mogen momenteel maximum 3,5 mg kwik bevatten,
Volgens een rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA) verkort luchtvervuiling, en met name fijnstof, in sommige delen van Europa het leven met bijna 2 jaar.
Het aantal concentratievluchten opstijgend vanuit Zaventem boven de Noordrand is gestegen van 19.007 in het jaar 2010 tot 21.343 in het jaar 2011, een stijging met 12.3%.
Lood is een ongewenste stof in drinkwater. De belangrijkste bronnen van lood in het drinkwater zijn leidingen en fittingen. Vroeger werden in woningen veel loden waterleidingen aangelegd.
Een te hoge geluidbelasting in de woon- en werkomgeving kan leiden tot gezondheidsproblemen. Dat zegt het Nederlands Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu.
Verkeer is één van de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling zoals fijn stof en stikstofdioxide in Nederland. Het is bekend dat blootstelling aan luchtvervuiling bestaand astma kan verergeren.
Een gunstig effect van ioniserende luchtreinigers of ionisatoren voor mensen met astma is niet aangetoond. Ook voor de beweerde effecten op sombere stemming, depressiviteit en aandacht is onvoldoende aangetoond. Dat zegt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Vervuilende stoffen in de omgeving, zoals PCB’s, het fungicide hexachlorobenzeen en phtalaten zoals MEHP die als plasticverzachter worden gebruikt, verminderen de vruchtbaarheid.
De Hoge Gezondheidsraad heeft een advies uitgebracht over intolerantie of hypergevoeligheid voor fysische en chemische milieufactoren, zoals bijvoorbeeld elektromagnetische velden en diverse chemische stoffen
Stilaan beginnen de temperaturen te stijgen en kunnen we volop beginnen te genieten van een stralende zon. Een stralende zon kan gepaard gaan met hittegolven en een stijging van het ozongehalte in de lucht.
Op vraag van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid voerde het Vlaams instituut voor technologisch onderzoek (VITO) een onderzoek uit naar de luchtkwaliteit in de klassen van de Vlaamse basisscholen.
Uit een publicatie van UGent-onderzoekers blijkt dat de hormoonhuishouding van Vlaamse adolescenten duidelijk beïnvloed wordt door vervuilende stoffen.
Ouderen die langdurig aan hoge concentraties luchtvervuiling hebben blootgestaan, lopen meer kans in het ziekenhuis te belanden met een longontsteking.
Onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Steunpunt Milieu en Gezondheid toont aan dat jongeren in de omgeving van Antwerpen seksueel trager ontwikkelen. Voorbeelden van tragere seksuele ontwikkeling zijn dat jongeren later schaamhaar krijgen en dat de borstvorming later op gang komt.
De luchtvervuiling in Vlaanderen veroorzaakt beduidend meer sterfte bij zuigelingen tussen één en vier weken oud. Als er meer fijne stofpartikels in de lucht zijn, is het risico op sterfte 5 procent hoger.
Snelheidsverlagingen tijdens smogepisodes verlagen wel degelijk de hoeveelheid fijn stof. Dat blijkt uit een onderzoek van de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij). De VMM onderzocht of een snelheidsverlaging tot 90 km/u de luchtkwaliteit verbetert tijdens smogepisodes.
Het effect van bomen en planten op de luchtkwaliteit in en om steden blijkt beperkt. Bovendien kan de invloed die het groen wel heeft zowel positief als negatief zijn. Dat blijkt uit onderzoek in Nederland door het RIVM.
Volgens Canadese onderzoekers bestaat er een verband tussen luchtvervuiling en het optreden van appendicitis, een ontsteking van de appendix waardoor die operatief moet worden verwijderd.
Duizenden gevallen van borstkanker kunnen worden voorkomen in Nederland en de Europese Unie, door te erkennen dat milieu-en arbeidsgerelateerde risicofactoren bijdragen aan de huidige borstkankerepidemie.
Nieuw onderzoek van het Milieurapport Vlaanderen (MIRA) over ondergrondse hoogspanningskabels wijst op een statistisch maar niet-oorzakelijk verband tussen blootstelling aan magnetische velden en een licht verhoogd risico op kinderleukemie.
Fijn stof doodt elk jaar 630 Vlamingen. Bovendien daalt de levensverwachting van de gemiddelde Belg door de luchtverontreiniging met dertien maanden. Daarmee staat België op de eerste plaats in Europa. Dat hebben wetenschappers aan de K.U.Leuven berekend.
53% van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door vuurtjes in de tuin (in tonnetjes en open lucht), zo blijkt uit het Milieu- en natuurrapport Vlaanderen 2006 (Mira-T).
Jaarlijks overlijden 17.000 Belgen als gevolg van het slechte milieu. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in een recent gepubliceerd landenrapport. Volgens de organisatie staat 14% van de sterfgevallen in België in relatie tot het milieu in brede zin. Dat is evenveel als Nederland.