operaties

Niet ingedaalde teelbal (cryptorchidie)

dossier 1/12/2004

Bij ongeveer 2-3% van de jongens zijn direct na de geboorte 1 of beide zaadballen nog niet ingedaald in de balzak. Vaak treedt alsnog een spontane indaling op in het eerste levensjaar. Op volwassen leeftijd is bij ongeveer 1% van de mannen sprake van een niet-ingedaalde zaadbal.

lees meer »

Dikke darm operatie

Dikke darm operatie
dossier 17/03/2004

Waarom een dikke darm operatie? Welke soorten operaties zijn er? Hoe gebeurt de voorbereiding? Wat zijn de complicatie en hoe is het leven na een darmoperatie.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Dotteren

Dotteren
dossier 1/10/2003

Bij een dotterprocedure wordt een vernauwing van de slagader met behulp van een ballonnetje opgerekt.

lees meer »

Binnenkort gezichtstransplantatie mogelijk

nieuws 16/05/2003

Het zal binnen afzienbare tijd mogelijk zijn om een gezicht van een overledene te transplanteren naar een ernstig verminkte patiënt. Een groep chirurgen van het Universitair Medisch Centrum in het Nederlandse Utrecht

lees meer »

Opereren bij prostaatkanker?

nieuws 16/12/2002

Er bestaat nog altijd een controverse hoe men best optreedt wanneer een prostaatkanker in een vroeg stadium wordt vastgesteld. Sommige artsen pleiten voor een operatief ingrijpen, anderen zijn voorstander om niets te doen en de tumorontwikkeling aandachtig op te volgen en pas in te grijpen als de tumor begint te groeien of zich te verspreiden.

lees meer »

Patiënt moet zelf operatieplek markeren

nieuws 23/02/2002

Patiënten die in een Nederlands ziekenhuis (Haarlem) een orthopedische operatie moeten ondergaan, moeten met een watervaste markeerstift zelf aangeven waar de chirurg het mes in moet zetten. De orthopedisch chirurgen willen hiermee voorkomen dat ze bijvoorbeeld het verkeerde been amputeren zoals vorige maand in een ziekenhuis in Vlissingen is gebeurd.

lees meer »

Aandoeningen van de mitraalklep

dossier 20/12/2001

In de hartspier bevinden zich vier hartkleppen, twee in de rechterharthelft en twee in de linkerharthelft. De mitraalklep bevindt zich in de linkerharthelft en regelt de toevoer van bloed vanuit de longen naar de linkerkamer.

lees meer »

Kruiden kunnen operatie bemoeilijken

nieuws 28/07/2001

Diverse kruidenpreparaten kunnen de risico's op complicaties tijdens een operatie verhogen. Ze kunnen de hartslag verhogen of verlagen, bloedstolling vertragen, het immuunsysteem verstoren en invloed hebben op de duur van de verdoving. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Chicago. Volgens het onderzoek moeten kruidenkuren minstens twee weken voor een operatie worden gestopt

lees meer »

Pillen beter dan esthetische chirurgie

nieuws 20/07/2001

Mensen die naar een esthetisch chirurg stappen omdat ze zichzelf niet mooi vinden, zijn dikwijls beter af met een pilletje tegen een depressie of met psychotherapie. Dat zeggen Australische onderzoekers in een studie die werd voorgesteld op het congres van de Royal College of Psychiatrists in Londen. Heel wat mensen die zichzelf lelijk vinden lijden aan wat zij noemen een. 'dysmorfiesyndroom', ingebeelde lelijkheid.

lees meer »

Galblaasoperatie (cholecystectomie)

Galblaasoperatie (cholecystectomie)
dossier 17/05/2001

Vaak bevat de galblaas stenen of raakt ze geïnfecteerd, hetgeen het functioneren belemmert. Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en mensen tussen 35 en 55 jaar oud lopen meer risico.

lees meer »

Speciale oefeningen helpen tegen incontinentie na prostaatwegname

nieuws 4/04/2001

Een van de grote problemen na wegname van de prostaat (prostatectomie) in geval van kanker is het hoge risico op urine-incontinentie. Uit een studie aan de Universiteit van Leuven blijkt dat een speciaal oefenprogramma zowel de duur als de ernst van de incontinentie gevoelig kan verbeteren.

lees meer »

Voeding na gastroplastie

dossier 1/03/2001

Gastroplastie is een operatie waarbij een deel van de maag werd verwijderd. Bij gastroplastie is de ingenomen voedselhoeveelheid sterkt beperkt. Hierdoor is het mogelijk dat er voedseltekorten ontstaan.

lees meer »

Nieuwe, ultrakleine hartpompjes

nieuws 1/09/2000

Aan de Universitaire Ziekenhuizen van de KU Leuven werd in samenwerking met Duitse ingenieurs een nieuw type van ultrakleine hartpompjes ontwikkeld die het gebruik van ingewikkelde hart-longmachines tijdens hartoperaties kunnen overbodig maken.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram