Mom rage of moederwoede: 9 tips

In dit artikel
Mom rage of moederwoede: 9 tips

dossier

Het is een van de schaduwzijden van het moederschap: koken van woede en staan schreeuwen tegen je kind. Toch overkomt het alle moeders. Wat volgt is diepe schaamte om wat net is gebeurd. Moederwoede kan lastig zijn, maar je kan er wel mee leren omgaan. We geven enkele tips.

Lees ook: Hoe ga je best om met uitdagend gedrag van je peuter?

Wat is moederwoede?

Getty_kind_huilen_peuter_2024.jpg

© Getty Images

Moederwoede is geen officiële psychologische diagnose. Het is een term die men plakt op een veelvoorkomend gevoel van razernij die veel moeders en ouders tout court soms voelen.

Moederwoede is voor iedereen anders. Maar in het algemeen is het een intense of explosieve woede die vaak anders aanvoelt dan andere soorten woede. “Dit onderscheid komt meestal voort uit het gevoel geen controle meer te hebben”, legt Sheina Schochet uit, therapeut in New York die met jonge ouders werkt.

Het moederschap wordt vaak geïdealiseerd: moeders zouden oneindig veel geduld hebben en altijd lief zijn voor hun gezin. Ze voelen dus vaak druk om te voldoen aan onrealistische verwachtingen, en dat kan net bijdragen aan vlagen van moederwoede. Deze intense woede kan voor de moeder beangstigend zijn en haar opzadelen met schuldgevoelens.

Lees ook: Kan een kind te veel speelgoed hebben (en daardoor minder spelen)?

Hoe ga je om met moederwoede?

  1. Haal diep adem. Dat stelt je lichaam in staat om zichzelf weer te reguleren.
  2. Neem een pauze en stap weg van de situatie. Er zijn situaties waarin weglopen geen optie is. Maar als je kunt, neem dan even de tijd om jezelf (en je kind) wat ruimte te geven en kom later terug als je weer wat rationeler bent.
  3. Onthoud dat je geen gelijk hoeft te hebben. De ouder-kindrelatie is ingewikkeld. Er zijn veel denkrichtingen over hoe je relatie met je kind zou moeten zijn. Uiteindelijk hoef je niet altijd gelijk te krijgen. Als je je erop focust de andere partij te overtuigen om de dingen op jouw manier te zien, kan dat de boodschap volledig overschaduwen.
  4. Begin en eindig je dag met tijd voor jezelf. Zelfs een paar minuten 's ochtends en 's avonds voor jezelf nemen kan al een verschil maken. 
  5. Vraag om hulp. Hoewel velen het als een teken van zwakte zien, is het dat niet. Neem bijvoorbeeld een poetshulp in dienst of vraag iemand om even op je kind te passen. Het is belangrijk om je grenzen te kennen.
  6. Wees lief voor jezelf. Geef niet te veel zelfkritiek. Als je jezelf graag ziet, zorgt dat voor een betere stemming, betere relaties en minder stress. Er bestaan specifieke oefeningen om dit aan te leren, zoals affirmaties.
  7. Probeer stress te beheersen. Start met een goede nachtrust, gezonde voeding en regelmatige beweging. Ook sociale contacten onderhouden en leuke activeiteiten ondernemen, zijn beide belangrijk om stress te reduceren.
  8. Identificeer je triggers. Moederwoede kan verontrustend zijn omdat het schijnbaar uit het niets opkomt. Door te leren wat je triggers zijn, ben je beter in staat om je emoties te beheersen. Hoewel je niet elke trigger kan elimineren, kun je wel de meestvoorkomende triggers identificeren. Zo kan je je reactie beter beheersen als ze de kop opsteken.
  9. Praat erover. Door je kwetsbare, duistere momenten te delen met een vriend(in), zal de schaamte afnemen. Voel je dat je meer hulp nodig hebt, dan kan je je ook wenden tot een professional.

Lees ook: Wat als je kind niets lust (behalve appelmoes)?

Bronnen:
https://psychcentral.com
https://www.choosingtherapy.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram