Verzameldrang: wat als je kind steeds 'prullen' mee naar huis brengt?

In dit artikel
Verzameldrang: wat als je kind steeds 'prullen' mee naar huis brengt?

dossier

Geregeld mogen we op consultatie bij Karolien Raeymaekers, klinisch psycholoog-gedragstherapeut en auteur van Denk als je peuter/kleuter. Deze keer namen we een vraag mee van Kristien, wiens zoontje maar al te graag stenen of andere dingen verzamelt.





Kristien: “Overal waar Oscar (6) komt, ontdekt hij leuke schatten; een kastanje, een steen, een tak, een schelp, een kurk of cent. Zijn jas- en  broekzakken zitten telkens vol met kleine prullen, die komen zo ons huis binnen en oh wee als we iets durven weggooien. Hoe kunnen we hem duidelijk maken dat hij niet álles kan blijven verzamelen?"


Lees ook: Kan een kind te veel speelgoed hebben (en daardoor minder spelen)?

Vanwaar komt die verzameldrang bij kinderen?

Getty_schelpen_kind_strand_2023.jpg

© Getty Images

Karolien: “Alles is nieuw voor een kleuter. Wanneer een kleuter zich veilig voelt, gaat hij met plezier op verkenning. Waar wij als volwassenen misschien verwachten dat kleuters op de daarvoor voorziene plaatsen spelen, doen ze dat dan ook heel vaak net niet. Denk maar aan de peuter of kleuter die veel meer plezier heeft met de glinsterende geschenkverpakking dan met het speelgoed dat erin zit. Of de kleuters die op een speelplaats niet schommelen, maar op één been van de kleine trapjes springen. 


Lees ook: Hoe ga je best om met uitdagend gedrag van je peuter?

Heel hun leefwereld is een speeltuin en een kleuter is een creatieve duizendpoot. Een fantasiewereld maakt van elk stoeprandje een gevaarlijke wiebelbrug, kleine stenen gaan door als goudstukken en die grote tak wordt het lievelingspaard, waarmee die lange wandeling plots minder saai wordt. 

Wanneer een kleuter de sluiting van zijn jas inspecteert en tracht dicht te ritsen, vinden we dat top! Maar wanneer hij een steen onder een berg vieze aarde opgraaft, zijn we daar een stuk minder enthousiast over. Nochtans gaat het eigenlijk om hetzelfde: een kleuter die nieuwe informatie verwerkt en leert gebruiken. 

Dat is ook waarom Oscar vasthoudt aan die ene steen, wanneer hij hem helemaal zelf en na veel moeite onder de aarde vandaan kreeg. Een kleuter zoekt schatten en draagt daar vervolgens ook zorg voor, op kleutermaat. 

Lees ook: Waarom vertelt je kind niets over zijn schooldag?

Hoe ga je best om met die verzameldrang?

  1. Toon interesse in de gevonden schatten. Wat door ons als rommel wordt omschreven, is dat niet voor een kleuter.
  2. Besef dat het eigenlijk net goed is dat kinderen niet enkel duur speelgoed of schermen leuk vinden, maar dat een ‘stomme steen’ ook voor magie kan zorgen. Exploratiedrang en het verzamelen van eigen schatten maakt deel uit van de kleuterontwikkeling.
  3. Begrens dat verkennen niet, maar begrens wel wat hij met die schatten doet, waar hij ze bewaart en hoeveel hij er mag bewaren."


Karolien heeft de website www.opkindermaat.be gelanceerd, een platform met artikels, tweewekelijks nieuwe ouder-kind spelen die ontlading, ontspanning, coöperatief spel, etc… in de kijker zetten, en gratis downloads die kunnen helpen bij de sociaal-emotionele ontwikkeling van jonge kinderen. Je vindt er bijvoorbeeld ook een free printable om een schatkist te creëren voor alle vondsten van je kindje. 

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram