schimmel en bacteriële infecties

infectieziekten

Wanneer antibiotica na honden- of kattenbeet?

nieuws 29/08/2003

Bij niet-adequate aanpak zou ongeveer 20 procent van de bijtwonden door honden, en 50 procent of meer van de bijtwonden door katten uiteindelijk geïnfecteerd raken. De grootste aandacht dient te worden besteed aan de klassieke aanbevelingen i.v.m. adequate wondverzorging

lees meer »

Mijn verhaal: noodlottige hondebeet

Mijn verhaal: noodlottige hondebeet
mijn verhaal 28/06/2003

Een jaar geleden wordt Kees tijdens een ongelukkige samenloop van omstandigheden gebeten door een van hun honden. Na het lezen van dit verhaal zal je toch een gewaarschuwd iemand zijn!

lees meer »

Pneumokokkenvaccin voor ouderen: beperkte bescherming

nieuws 24/05/2003

Het pneumokokkenvaccin dat in België wordt aanbevolen voor mensen van 60 jaar en ouder, kan wel levensbedreigende invasieve pneumokokkeninfecties met bacteriemie en sepsis (bloedvergiftiging) voorkomen, maar beschermt niet tegen pneumonie (longontsteking),

lees meer »

Vogelgriep: de meest gestelde vragen

Vogelgriep: de meest gestelde vragen
dossier 28/04/2003

Vogelgriep, aviaire influenza, wordt veroorzaakt door een virus en is vooral zeer besmettelijk voor kippen en kalkoenen. Het gaat bij deze dieren om een snel verlopende ziekte die duidelijk zichtbaar is en tot sterfte leidt.

lees meer »

Vaginale infecties

dossier 24/04/2003

Vaginale klachten komen voor bij ongeveer 29 vrouwen per 1.000 vrouwen. In een gemiddelde huisartsenpraktijk ziet een huisarts een- à tweemaal per week een vrouw met vaginale klachten.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Aantal bijwerkingen vaccins is beperkt

nieuws 31/12/2002

Het aantal kinderen dat ziekteverschijnselen krijgt na vaccinatie tegen kinderziekten, blijft beperkt tot enkele tientallen. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Gezondheidsraad die alle bijverschijnselen van vaccinatie tussen 1997 en 2001 analyseerde.

lees meer »

HIV in Afrika verspreid door naalden

nieuws 14/11/2002

Het aantal mensen dat in Afrika met het HIV-virus is besmet door injectie naalden is groter dan werd gedacht. Dat blijkt uit Amerikaanse onderzoeken. Volgens sommige studies zijn 40% van de HIV-besmettingen bij volwassenen in Afrika het gevolg van injecties.

lees meer »

Gordelroos bestrijden met waterpokken

nieuws 17/09/2002

Regelmatig contact met kinderen met waterpokken vermindert bij volwassenen de kans op zona of gordelroos. Dat constateert A. Thomas (London School of Hygiene and Tropical Medicine) in het medische vakblad The Lancet op grond van een onderzoek onder ruim 700 personen.

lees meer »

Producten tegen teken beschermen onvoldoende

nieuws 10/08/2002

Teken- en insectenwerende producten bieden op zichzelf onvoldoende bescherming tegen teken, en geven dus een vals gevoel van veiligheid, zo stelt het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie in de Folia Farmaceutica van juli 2002.

lees meer »

Listeriosegevaar in Frankrijk

nieuws 14/07/2002

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) laat een aantal vleeswarenproducten uit de handel nemen. Dit gebeurt naar aanleiding van enkele ziektegevallen in Frankrijk waarbij mensen de infectieziekte listeriose opgelopen hebben.

lees meer »

Muggen best geweerd met stof uit tomaten

nieuws 18/06/2002

Een uit tomaten gewonnen stof is effectiever bij het weren van muggen en teken dan de momenteel gebruikte chemische middelen. De stof is bovendien veiliger. De stof is ontdekt door wetenschappers van de North Carolina State University in de Verenigde Staten.

lees meer »

Infecties kunnen leiden tot hartziekten

nieuws 12/04/2002

Niet alleen erfelijke factoren en leefwijze (dieet, gebrek aan beweging, roken…) liggen aan de basis van hart- en vaatziekten, ook bepaalde infecties kunnen leiden tot aderverkalking (atherosclerose) en bloedklontervorming dus tot hartziekten.

lees meer »

Geen vaccin tegen tekenbeet

nieuws 21/03/2002

Het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline stopt met de ontwikkeling van een Europees vaccin tegen de ziekte van Lyme, een infectie die wordt overgedragen door teken. In de Verenigde Staten wordt een gelijkaardig vaccin uit de handel genomen. Nochtans worden in ons land steeds meer gevallen van de ziekte van Lyme opgetekend.

lees meer »

Ziek van het voedsel

nieuws 20/03/2002

Het aantal via voedsel overgebrachte of veroorzaakte ziekten is de laatste jaren toegenomen. In het bijzonder nemen ziekten door microbiologische verwekkers zoals Salmonella en Campylobacter toe. Daarnaast wordt het voedsel ook in toenemende mate verontreinigd door chemische stoffen zoals dioxine, lood en cadmium.

lees meer »

Herpes Genitalis

Herpes Genitalis
dossier 18/10/2001

Herpes genitalis is een erg besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening te wijten aan infectie met Herpes-simplexvirus (HSV) type 1 of Herpes simplex virus type 2. De ziekte wordt overgedragen via geslachtsgemeenschap of orale seks.

lees meer »

Miltvuur of Anthrax, nog steeds een bedreiging

dossier 9/10/2001

in 2001 is er in de USA grote onrust ontstaan naar aanleiding van twee gevallen van miltvuur (anthrax). Er bestaan met name vermoedens dat het zou kunnen gaan om een bewuste besmetting met deze uiterst gevaarlijke ziekte.

lees meer »

Cystitis vaak miskend

nieuws 2/10/2001

Vrouwen die lijden aan cystitis vrezen heel dikwijls dat ze een of andere ernstige aandoening hebben. Cystitis is een ongecompliceerde en veel voorkomende urineweginfectie bij vrouwen.

lees meer »

Opwarming zou aan basis liggen van explosie tekenziekten

nieuws 17/07/2001

De opwarming van de aarde zou een verklaring kunnen zijn voor de toename van het aantal door teken veroorzaakte ziekten, zo zeggen Zweedse onderzoekers. Vooral de ziekte van Lyme en Fruhsommer encephalitis - een virale hersenontsteking die door teken wordt overgebracht - neemt de laatste jaren sterk toe.

lees meer »

Golfers lopen risico op Ziekte van Lyme

nieuws 15/06/2001

Ook golfspelers lopen een (beperkt) risico op de ziekte van Lyme, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. De ziekte van Lyme is een ernstige maar goed behandelbare ziekte die wordt overgedragen door teken. Teken worden mee rondgedragen door hun gastdieren

lees meer »

Mond- en Klauwzeer bij de mens

nieuws 4/05/2001

Enkele dagen geleden verschenen in de pers berichten dat een Brits slachter besmet zou zijn met mond- en klauwzeer. Een geslachte koe was op de grond uiteengespat waardoor de slachter helemaal onder de resten van de koe zat.

lees meer »

Infectie oorzaak van leukemie?

nieuws 25/03/2001

Volgens een studie in het Britse medische tijdschrift The Lancet zou een virale infectie aan de basis kunnen liggen van leukemie bij kinderen. De studie onderzocht gegevens van 12.000 kinderen die geboren werden tijdens de Tweede Wereldoorlog en van 6.478 kinderen geboren tussen 1946 en 1955 op twee Schotse eilanden

lees meer »

Brandwonden: water, de rest komt later

Brandwonden: water, de rest komt later
dossier 1/03/2001

Door snel en correct te reageren, kan de omvang en de ernst van een brandwonde vaak sterk beperkt worden. Maar wat betekent dit concreet? Wat moet je doen, en vooral niet doen wanneer iemand zich verbrandt?

lees meer »

Zwangerschap en infectieziekten

dossier 1/11/2000

Gedurende de zwangerschap kunnen bij de zwangeren bepaalde infectieuse aandoeningen optreden, welke op een of andere manier schade aan de zwangerschap kunnen berokkenen. De aard van de schade is afhankelijk van het soort infectie en voornamelijk ook van de duur van de zwangerschap.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram