schimmel en bacteriële infecties

infectieziekten

Hoe herken je een wondinfectie?

Hoe herken je een wondinfectie?
nieuws 29/08/2013

Iedere wond kan geïnfecteerd raken, maar bij bijt- en steekwonden is de kans het grootst. De infectie kan ontstaan doordat bacteriën vanuit de bek van een dier, of op een scherpe doorn of roestige spijker tot diep in de huid dringen.

lees meer »

Hoe ontsmet je een wonde?

nieuws 20/08/2013

Onze huid vormt een natuurlijke bescherming tegen aanvallen van microben. Bij een wond verdwijnt deze beschermlaag en kunnen de microben (bacteriën, virussen, schimmels…) het organisme binnendringen.

lees meer »

Appendicitis: opereren of antibiotica?

Appendicitis: opereren of antibiotica?
nieuws 14/06/2013

Bij een appendicitis of blinderdarmontsteking wordt meestal de blindedarm verwijderd (appendectomie). Alhoewel dat meestal een vrij eenvoudige operatie is, zijn er steeds meer aanwijzingen dat een behandeling met antibiotica even effectief is en er minder kans op complicaties bestaat.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Antibiotica tegen rugpijn?

nieuws 5/06/2013

Volgens een Deense studie gepubliceerd in het European Spine Journal hebben sommige vormen van lage rugpijn mogelijk te maken met een bacteriële infectie.

lees meer »

Iedereen testen op HIV?

Iedereen testen op HIV?
nieuws 3/06/2013

De US Preventive Services Task Force (USPSTF), een belangrijke adviescommisie van de Amerikaanse regering beveelt in een nieuwe aanbeveling aan dat alle volwassenen van 15 tot 65 jaar zich moeten laten testen op HIV.

lees meer »

Kiemgroente: altijd verwarmen

nieuws 20/03/2013

Scheuten of kiemen zijn de laatste jaren populair geworden, onder meer omdat ze vaak worden gebruikt in de vegetarische en macrobiotische keuken.

lees meer »

EHEC-besmetting gemakkelijk te voorkomen

nieuws 6/03/2013

De gevaarlijke EHEC-bacterie (enterohemorragische E. coli) die twee jaar geleden honderden mensen ziek heeft gemaakt en meerdere doden eiste, is recent in Zweden aangetroffen in hamburgers die waarschijnlijk uit Nederland kwamen.

lees meer »

Antibioticagebruik daalt

nieuws 20/02/2013

Antibioticumresistentie is een belangrijk wereldwijd gezondheidsprobleem. Om de antibioticaconsumptie in ons land te verminderen zijn er sinds de winter van 2000-2001 jaarlijks nationale sensibilisatiecampagnes,

lees meer »

Kinkhoest rukt op in Vlaanderen

Kinkhoest rukt op in Vlaanderen
nieuws 12/02/2013

Het aantal gevallen van kinkhoest lag vorig jaar bijna drie keer zo hoog als in 2011. In 2012 kreeg het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid ongeveer 348 meldingen van kinkhoest.

lees meer »

Wie moet zich laten vaccineren tegen kinkhoest (pertussis)?

Wie moet zich laten vaccineren tegen kinkhoest (pertussis)?
dossier 9/01/2013

Het aantal gevallen van kinkhoest stijgt in België. Kinkhoest kan fataal zijn bij jonge kinderen, vooral bij baby's jonger dan zes maanden. Zorgvuldige vaccinatie kan de incidentie van deze zeer besmettelijke ziekte verminderen. Wie moet gevaccineerd worden? Waarom zijn herhalingsvaccinaties essentieel?

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram