Waarom krijg je van veel alcohol een black-out?
nieuws
Wie een avond stevig doordrinkt, kan ’s anderendaags opstaan met enkele ‘gaten’ in z’n geheugen. Maar wat gebeurt er precies bij zo’n black-out? En waarom heeft de ene persoon er meer last van dan de andere?
Wat gebeurt er bij een black-out in onze hersenen?
In onze hersenen is het vooral de hippocampus die ervoor zorgt dat we herinneringen opslaan. Veel onderzoek is nog niet gedaan naar black-outs, maar er zijn twee opties. Ofwel slaat de hippocampus op zulke momenten geen nieuwe herinneringen op, ofwel maakt hij de herinneringen wel aan, maar kunnen we ze nadien niet meer oproepen. In elk geval staat de hippocampus dus even op non-actief. Daarnaast zijn er ook gray-outs, waarbij je nog wel weet wat er is gebeurd, maar de herinnering is een beetje troebel. Extra aanwijzingen kunnen dan helpen om het verhaal te reconstrueren.
Waarom heeft de ene persoon meer black-outs dan een andere?
De hoeveelheid alcohol speelt uiteraard een rol, maar er is ook sprake van een genetische aanleg. Daarnaast kan de lever maar een bepaalde hoeveelheid alcohol tegelijkertijd afbreken, waardoor er op sommige piekmomenten een hoge hoeveelheid alcohol in je bloed terechtkomt. Hoe meer alcohol je op korte tijd consumeert, hoe hoger de kans op een black-out.
Kan je je hersenen permanent beschadigen door black-outs?
Black-outs zijn een licht vergiftigingsverschijnsel, waarbij je dus telkens je hersenen een figuurlijke klap geeft. Overmatig alcoholgebruik verhoogt de kans op geheugenstoornissen, los van die black-outs. Jarenlang overmatig drinken, zeker in combinatie met vitamine B1-tekorten, kan effectief leiden tot onomkeerbare hersenbeschadiging. De meest ernstige vorm is het 'Korsakov syndroom', dat te vergelijken is met dementie.
Lees ook: Verlaag je je kans op kanker door over te schakelen van gewoon bier naar alcoholvrij bier?
Bronnen:
www.syndroomvankorsakov.be
www.alcoholhulp.be