App tegen alcoholverslaving

logo-breindebaas-12-16.jpg

nieuws Wetenschappers van de Universiteit van Twente in Nederland hebben een app gemaakt die alcoholverslaving zou tegengaan, met de naam Breindebaas. Daarvoor werd een bestaande computertraining waarmee het brein wordt getraind om aangeleerde denkpatronen te doorbreken, omgezet naar een app-versie.

De app is gericht op het veranderen van associaties die verslaafden hebben bij alcohol. Deelnemers krijgen tijdens de training foto’s te zien van alcoholische en niet-alcoholische drankjes. Met een swipe-beweging kan de deelnemer de foto’s van zichzelf wegschuiven of naar zich toe halen. De niet-alcoholische drankjes mag de deelnemer naar zich toe halen. Zodra er een alcoholisch drankje verschijnt, is de opdracht om te foto van zich weg te swipen en dan ziet de deelnemer de foto ook in de verte verdwijnen. Weg met de alcohol dus.
Door herhaaldelijk trainen, verandert het reactie- en denkpatroon in het brein. Het is de bedoeling dat u dat drie weken op rij, twee keer per week gedurende tien minuten doet.

Aangeleerde denkpatronen doorbreken
Het doel van de app is het doorbreken van onbewuste processen die een alcoholverslaving in stand houden, zo stellen de onderzoekers die de app ontwikkelden. Daarom moet je zodra je een plaatje ziet ook zo snel mogelijk swipen – en niet te veel nadenken – om onbewuste associaties af te leren. Door hier herhaaldelijk mee bezig te zijn, zou het reactie- en denkpatroon in het brein veranderen.

Traditionele verslavingsbehandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie, waar de nadruk ligt op bewuste processen en het doorbreken van aangeleerde denkpatronen. Maar ook onbewuste processen spelen een rol bij het in stand houden van een verslaving.
‘Cognitive bias modification’ (CBM), een vorm van online therapie die uw brein traint om aangeleerde denkpatronen (‘biases’) te doorbreken, richt zich op deze onbewuste processen waar bij verslaving sprake van is. Uit onderzoek is gebleken dat deze training in de verslavingskliniek zorgt voor zo’n 10 procent minder terugval na een jaar.
Voor verslaafden die de drempel om naar een therapeut te gaan te hoog vinden, biedt de app een makkelijk, laagdrempelig alternatief.


https://www.utwente.nl/nieuws/!/2015/2/360665/dankzij-een-app-van-je-verslaving-af
https://www.scientias.nl/smartphone-alcoholverslaving-afhelpen/


Laatst bijgewerkt: december 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram