Minder koolhydraten en meer vet om te vermageren?

nieuws Met het oog op vermagering winnen koolhydraatarme diëten zonder energiebeperking (waaronder het Atkinsdieet) steeds meer aan populariteit als alternatief voor vetarme caloriearme diëten. Koolhydraatarme diëten halen de meeste energie uit eiwitten en vet.
Recent verscheen een Cochrane-analyse van de beschikbare studies waarin de resultaten na zes tot twaalf maanden van deze koolhydraatarme diëten (dagelijkse koolhydraatinname tussen 20 en 60 g) werden vergeleken met vetarme (dagelijkse energieopname max. 30% uit vet) caloriearme (indien BMI >25) diëten bij personen ouder dan 16 jaar. Na zes maanden was het gewichtsverlies 3,3 tot 4,3 kg groter met een koolhydraatarm dieet. Na twaalf maanden was er geen significant verschil meer in gewichtsverlies tussen beide groepen. Koolhydraatarme voeding werd tot zes maanden beter volgehouden, maar dit was niet langer significant na twaalf maanden. Er waren geen verschillen in bloeddruk. Totaal cholesterol en LDL-cholesterol daalden meer met een vetarm dieet, zowel na zes als na twaalf maanden. Er was een grotere stijging van HDL-cholesterol en daling van triglyceriden met koolhydraatarm dieet. Na twaalf maanden was er geen verschil meer in HDL-cholesterol tussen beide diëten.
De auteurs besluiten dat een koolhydraatarm dieet zonder energiebeperking op zijn minst even effectief is als een vetarm calorie-arm dieet voor gewichtsverlies na één jaar. Wanneer een koolhydraatarmdieet wordt overwogen moet de gunstige invloed op triglyceriden en HDL-cholesterol worden afgewogen tegenover de ongunstige invloed op LDL-cholesterol.
In een commentaar bij deze studie in Minerva 2007, p. 95-96 wordt betreurd dat er weinig gegevens beschikbaar zijn over de mogelijke negatieve gevolgen van een koolhydraatarm maar vetrijk dieet op hart- en vaatziekten. Daarom kunnen dergelijke diëten momenteel niet aangeraden worden. Temeer daar bewezen is dat vetarme caloriearme diëten in combinatie met leefstijlaanpassingen (meer lichaamsbeweging) een gunstige invloed hebben op de diabetes en hypertensie.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram