Uit eten met een voedselallergie

nieuws Als u een voedselallergie hebt, is uit eten gaan niet altijd even makkelijk. U kunt niet altijd zien of in een bepaald gerecht iets zit waarvoor u allergisch bent. Zelfs als het gerecht op het eerste gezicht geen enkel ingrediënt bevat waarvoor u allergisch bent, kunnen er tijdens de bereiding ongewild toch minuscule hoeveelheden in terecht komen die een reactie kunnen uitlokken.
Zo kan een bouillonblokje sporen van pinda of melkeiwitten bevatten, poedermelk kan deels van vis zijn gemaakt, bij de bereiding van brood kan een broodverbeteraar zijn gebruikt die sporen van kippenei of soja bevat, een consommé kan geklaard zijn met eiwit enzovoorts enzovoorts.

Er kan ook kruisbesmetting optreden doordat een ‘verontreinigd’ mes of maatbeker werd gebruikt, omdat de werkplank niet goed is schoongemaakt, omdat twee gerechten in hetzelfde frituurvet zijn gebakken, of doordat de kok latexhandschoenen droeg.
Het kan nog erger: sommige mensen met een voedselallergie kunnen zelfs een reactie krijgen door het inademen van minuscule voedseldeeltjes die in de lucht zweven. Dit soort reactie kan bijvoorbeeld voorkomen bij vis, pinda, kippeneieren, enz.

Tips als u buitenshuis gaat eten

• Breng het restaurant of uw gastheer/gastvrouw ruim vooraf op de hoogte van uw allergie. Bespreek wat kan en niet kan, geef hen eventueel een ingrediëntenlijstje van producten die absoluut niet kunnen, leg uit waarop speciaal moet gelet worden om bv. kruisbesmetting te vermijden (bv. apart gereedschap, een apart aanrechtblad...). Als kant- en klare gerechten, zoals sauzen worden gebruikt, is het goed te vragen naar de exacte samenstelling van het product. Mensen die weinig of niets weten van voedselovergevoeligheid, weten vaak niet dat elk spoortje van een voedingsmiddel of voedselbestanddeel al klachten kan geven.

• Bent u uitgenodigd op een receptie of een feestje met een cateraar, kunt u de organisator vragen of er ook enkele allergeen-vriendelijke gerechten kunnen voorzien worden.

• Wees extra-voorzichtig met een buffet: doordat de verschillende gerechten dicht bij elkaar staan, is de kans op kruisbesmetting zeer groot, zeker wanneer mensen zichzelf bedienen en met eenzelfde lepel uit verschillende schotels scheppen.

• Wees ook zeer voorzichtig met exotische keukens die vaak allergische producten zoals noten of pinda’s gebruiken. Indien u allergisch bent voor schaaldieren of vis, is een visrestaurant meestal geen goede keuze.

• Vermijd gefrituurde gerechten omwille van mogelijke kruisbesmetting. Wees ook zeer voorzichtig met desserts die vaak verborgen allergenen bevatten.

• Bij een restaurant kunt u vragen of ze ervaring hebben met aangepaste menu’s voor voedselallergie en bereid zijn een aangepast menu te serveren. U kunt ook vragen om u vooraf een lijstje met alle ingrediënten in de gerechten te bezorgen. Ga beter niet eten in restaurants die weigerachtig reageren op uw vragen of die duidelijk niet weten waarover het eigenlijk gaat.

Meestal weten goede restaurants beter welke ingrediënten in hun gerechten zitten dan goedkopere restaurants. Ook restaurants van een keten met een stricte kwaliteitscontrole weten vaak beter wat er precies gebruikt worden dan kleinere restaurants.
Maar dat is zeker niet de regel.

• Informeer ook het bedienend personeel over uw allergie en wijs hen vriendelijk maar beslist op enkele elementaire voorzorgsmaatregelen (bv. apart serveerbestek gebruiken).

• Indien u bij vrienden of familie gaat eten, kunt u voorstellen om zelf een of meerdere gerechten mee te brengen.

• Gebruik geen servet of bestek van een ander.

• Vraag een apart potje met boter of ander smeersel zodat u zeker bent dat het niet ‘verontreinigd’ wordt door het mes van een tafelgenoot.

• Neem altijd uw gebruikelijke medicatie mee als u buitenshuis gaat eten. Indien u eerder al een ernstige reactie (of een anafylactiche shock) hebt gehad na het eten van een bepaald voedingsmiddel, is het verstandig om uw arts een adrenalinespuit te vragen en deze altijd mee te nemen als u uit eten gaat.

Tips als u moet koken voor iemand met een voedselallergie

• Vraag vooraf uitleg aan uw gast(en) met een voedselallergie of een voedselintolerantie. Vraag eventueel een lijstje van ingrediënten die u zeker niet mag gebruiken, met welke samengestelde producten u voorzichtig moet zijn, enzovoorts.

• Lees aandachtig de etiketten van de voedingswaren die u gebruikt. Gebruik zeker geen producten waarvan de verpakking vermeldt dat het een bestanddeel bevat waarvoor uw gast(en) allergisch zijn. Neem bij twijfel contact op met uw gast(en).
Vanaf 2014 moet het etiket van alle voorverpakte voedingswaren vermelden of ze al dan niet een allergene stof bevatten uit een lijst van 14 veel voorkomende allergenen. Bij niet-voorverpakte voedingswaren mag dit ook mondeling meegedeeld worden.

Lijst van verplicht te vermelden allergenen
• Glutenbevattende granen

• Soja en producten op basis van soja (mits uitzonderingen)

• Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren

• Weekdieren en producten op basis van weekdieren

• Vis en producten op basis van vis (mits uitzonderingen)

• Aardnoten en producten op basis van aardnoten (pinda’s)

• Noten en producten op basis van noten (mits uitzonderingen)

• Lupine en producten op basis van lupine

• Eieren en producten op basis van eieren

• Melk (incl. lactose)

• Selder en producten op basis van selder

• Mosterd en producten op basis van mosterd

• Sesamzaadjes

• Zwaveldioxide en sulfieten (in concentraties van meer dan 10 g per kg of per liter)

• Let niet alleen op de voedingsmiddelen zelf, maar ook op de bereidingswijze en het keukenmateriaal. De miniemste sporen van een allergeen kunnen een ernstige reactie uitlokken. - Maak alle keukenmateriaal dat u gebruikt voor het allergeenvrije gerecht goed schoon: werkplank, oven met bakplaat, weegschaal, maatbekers, spatels, pollepels, kwasten, broodvorm, cakevorm, pannen, messen, bestek, borden, keukendoek... Zorg dat het materiaal zeker niet in aanraking komen met mogelijk gevaarlijke ingrediënten of maak het dan eerst goed schoon. - Gebruik ook voor het serveren van een allergeenvrij gerecht apart materiaal (lepel, pollepel, mes...). - Gebruik de oven niet tegelijk voor het bakken van meerdere gerechten wanneer een van die gerechten allergenen bevat. - Zet allergeenvrije voedingswaren en gerechten bovenaan in de ijskast, zodat er geen verboden ingrediënten kunnen lekken. Bewaar producten voor een allergeenvrij gerecht en allergeenvrije gerechten bij voorkeur in een andere ruimte dan niet-allergeenvrije producten en gerechten. - Is er per ongeluk toch een verboden bestanddeel in het gerecht terechtgekomen, geef het dan niet aan de persoon in kwestie. Wegscheppen, zeven of snijden is absoluut niet voldoende. • Indien u zich onzeker voelt, kunt u uw gast(en) met een voedselallergie altijd vragen om zelf iets te bereiden, om u vooraf bepaalde veilige ingrediënten te bezorgen of zelf bepaalde veilige producten mee te brengen.

Meer info:

www.voedingscentrum.nl

www.foodallergy.org


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt