Wat is ergotherapie?

dossier Ergotherapie is een therapie voor mensen die door een ziekte, trauma, beperking of ontwikkelingsstoornis hun gewone dagelijkse activiteiten of handelingen niet meer kunnen uitvoeren. De ergotherapeut helpt een patiënt zo zelfstandig mogelijk te zijn op het gebied van wonen, zelfzorg, werken en ontspanning, meer bepaald door een behandelplan op te stellen waarbij hij rekening houdt met de cliënt, zijn omgeving en zijn activiteiten.

Wie heeft baat bij ergotherapie?

Getty_ergotherapie_rolstoel_2022.jpg

© Getty Images

Ergotherapie is bedoeld voor mensen van alle leeftijdscategorieën die door een ziekte, trauma, over- of onderbelasting, onvolledige of vertraagde ontwikkeling of beperking zijn gewone dagelijkse activiteiten of handelingen niet meer kan uitvoeren op de manier die hij zelf wil.





Mensen met bepaalde aandoeningen kunnen nood hebben aan ergotherapie:


Lees ook: Wat doet een orthomoleculair therapeut?

Wat doet een ergotherapeut precies?

Een ergotherapeut kan nieuwe vaardigheden aanleren, adviezen geven, informeren over aanpassingen in de omgeving en over de aanschaf van hulpmiddelen. Ook kan hij de cliënt laten oefenen met die hulpmiddelen. De ergotherapeut zal samen met de cliënt een actieplan op maat opstellen om zijn zelfstandigheid terug te winnen of te onderhouden. Hij werkt samen met andere zorgverleners zoals huisarts, kinesitherapeut en logopedist.

Lees ook: Logopedie: van spraakproblemen tot hulp bij leermoeilijkheden

Hoe ziet een ergotherapiebehandeling eruit?

In een eerste fase zal een ergotherapeut de mogelijkheden van de cliënt en zijn omgeving in kaart brengen. Nadien volgt de behandelfase die onder andere bestaat uit:

  • Oefenen van verschillende functies, zoals arm-handfunctie en cognitie en dagelijkse activiteiten, zoals huishoudelijke taken
  • Leren om op een andere manier een activiteit uit te voeren
  • Een hulpmiddel inzetten zoals rolstoel, fiets,... De ergotherapeut zal ook de nodige documenten opmaken voor terugbetaling van de hulpmiddelen
  • Een activiteit of de omgeving aanpassen
  • Herstellen en ontwikkelen van verloren lichaamsfuncties
  • Voorkomen dat de stoornis erger wordt
  • Voorlichting geven aan mantelzorgers en naaste familie en vrienden

Lees ook: Wanneer heb je recht op een mantelzorgpremie?

Bronnen:
https://www.ergotherapie.be
https://ergotherapie.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram