Antibioticaresistente gonorroe aan opmars bezig
nieuws
De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) waarschuwt dat de bacterie die de seksueel overdraagbare aandoening gonorroe veroorzaakt, Neisseria gonorrhoeae, meer een meer resistent wordt tegen antibiotica. Daardoor is de ziekte steeds moeilijker te behandelen.
Door seksuele contacten verspreiden de resistente kiemen zich razendsnel over de wereld. Mensen gaan op reis naar het buitenland en hebben daar seks. Gonorroe wordt overgedragen tijdens seksueel contact zonder een condoom (inclusief orale seks) en kan tot serieuze complicaties leiden, zoals onvruchtbaarheid bij vrouwen en mannen. Gonorroe wordt doorgegeven door vaginale, anale of orale seks. De beste manier om je tegen gonorroe te beschermen is een condoom te gebruiken bij elk seksueel contact. Daardoor ben je bijna volledig beschermd tegen een besmetting.
In België werden in 2016 meer dan 1500 gevallen van gonorroe vastgesteld, vergeleken met iets meer dan 900 in 2011. In 2015 waren 45,9 procent van de geïsoleerde gonorroe-bacteriën resistent voor ciprofloxacine en 4.1 procent waren resistent voor azithromycine. Alle bacteriën waren gevoelig aan ceftriaxone en spectinomycine.
Zopas publiceerde het Agentschap Zorg en Gezondheid een nieuwe richtlijn over de opsporing en behandeling van gonorroe.De richtlijnen in Vlaanderen stellen volgend schema voor:
• Eerste keuze: Ceftriaxone (minimum) 500 mg IM (mag ook toegediend worden aan zwangeren) EN Azitromycine 2g PO. ?
Alternatief (bij bewezen type 1 betalactam allergie, gedefinieerd als anafylactische shock en angio- oedeem): Azithromycine 2g PO EN Gentamycine 240 mg IM.
https://www.zorg-en-gezondheid.be/sites/default/files/atoms/files/Richtlijn%20gono%20%28versie%202017%29_0.pdf
Lees ook: Gonorroe: een groeiend probleem in Vlaanderen
Bronnen
Laatst bijgewerkt: juli 2017
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.