Gerelateerde artikels
9 weetjes over artrose
dossier
Artrose is één van de bekendste oorzaken van gewrichtspijn en één van de meest voorkomende reumatische aandoeningen, en toch bestaan er nog veel misverstanden. We hebben alles over artrose samengevat in 9 punten.
Lees ook: Wat is artrose of osteoartritis?
Lees ook: Artrose: symptomen en diagnose
- Artrose of osteoartritis is een chronische en degeneratieve gewrichtsziekte. Dat wil zeggen dat het geleidelijk ontstaat en langzaam erger wordt en niet overgaat. Artrose genezen kan dus niet.
- Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al een tijdlang minder geworden voor je iets merkt. Soms laat een röntgenfoto afwijkingen zien, maar heb je nauwelijks klachten. Ook het omgekeerde komt voor.
- De ziekte verloopt bij iedereen anders. Het is niet te voorspellen hoeveel last je zult krijgen van pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen. Bij zowat 10 tot 15 procent van alle mensen met artrose evolueert de ziekte veel sneller dan bij anderen, ook al doen ze alles om hun gewrichten in conditie te houden. Dit wordt ook wel eens progressieve artrose genoemd.
- Hoewel artrose elke gewricht in het lichaam kan aantasten, komt het meestal voor aan handen, heupen, knieën, nek en onderrug. Artrose kan ook gelijktijdig in meerdere gewrichten voorkomen (polyartrose), zonder dat daarvoor een precieze oorzaak is aan te wijzen.
- Artrose in één gewricht betekent niet noodzakelijk dat op termijn ook andere gewrichten zullen aangetast worden. Bij een duidelijke oorzaak van de artrose (bijvoorbeeld een eerdere kniebeschadiging), is de kans groot dat het bij één gewricht blijft. Zonder zo’n duidelijke oorzaak is de kans groter dat de artrose meer gewrichten aantast. Dat is vaak het geval bij iemand met een erfelijke aanleg voor de ziekte.
- Vrouwen na de overgang kunnen een specifieke vorm ontwikkelen, de erosieve osteoartritis van de handen. Ze verloopt sneller en agressiever dan de normale handartrose.
- Artrose is geen ouderdomsziekte, maar de kans erop wordt wel groter met ouder worden. Van de 55- plussers heeft ongeveer 20% symptomen van artrose. Bij haast alle mensen ouder dan 60 jaar vindt men bij een radiografisch onderzoek artrotische afwijkingen, zonder dat die daarom last hoeven te berokkenen. Maar artrose kan ook bij jonge mensen voorkomen, vooral in de gewrichten van de nek, onderrug en knieën. De laatste tijd wordt het meer en meer vastgesteld bij jongere mensen, zoals sporters.
- Artrose is niet hetzelfde als (reumatoïde) artritis of een andere chronische ontstekingsreuma. RA is een auto-immuunziekte waarbij het eigen immuunsysteem ontstekingen van de gewrichten veroorzaakt. RA kan hierdoor artrose veroorzaken indien niet tijdig behandeld. De ziektes kunnen dus wel samen voorkomen.
- Artrose heeft niets te maken met osteoporose. Botontkalking (osteoporose) en artrose komen allebei bij ouderen voor, maar gaan niet vaak samen. Bij artrose neemt de dichtheid van het bot onder het kraakbeen vaak toe als reactie op het kraakbeenverlies. Bij botontkalking wordt het bot juist brozer.
Lees ook: Artrose: behandeling
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist