Werkt glucosamine nu wel of niet tegen artrose?

123-artrose-knie-pijn-5-30.jpg

nieuws Voedingssupplementen met glucosamine zijn een populair middel tegen de pijn en stijfheid veroorzaakt door artrose. Nochtans is er maar weinig bewijs dat ze echt werken. Ze zijn in het algemeen veilig in gebruik, al moet je toch oppassen voor mogelijke bijwerkingen, vooral in de vorm van allergische reacties.

Bij artrose of gewrichtsslijtage raakt het kraakbeen in gewrichten gedeeltelijk of volledig weggesleten. Ook vermindert de hoeveelheid synoviale vloeistof, cruciaal voor de soepele werking van gewrichten. Door de aandoening krijgen mensen last van pijn en stijfheid, zeker ’s ochtends na de nachtrust. Artrose treft vooral de handen, schouders, nek, knieën en heupen.
Uit schaaldieren
Glucosamine is een kleine molecule die het lichaam zelf aanmaakt, vooral in de structuren van onze gewichten. De stof zorgt er mee voor dat het kraakbeen stevig en elastisch blijft. Vandaar dat wordt gedacht dat voedingssupplementen  met glucosamine zouden kunnen helpen tegen gewrichtsslijtage. 
Vaak worden de supplementen bereid uit schaaldieren of schimmels. Het belangrijkste product is glucosaminesulfaat, maar er zijn ook andere vormen. Glucosamine wordt dikwijls gecombineerd met de stof chondroïtine.

Lees ook: Artrose of osteoartrose: kan op elke leeftijd optreden

Onduidelijkheid over werking
Hoewel de supplementen goed ingeburgerd zijn, is er maar heel weinig bewijs dat ze werken tegen de pijn en stijfheid veroorzaakt door artrose. Onderzoek toont de meeste effecten bij het nemen van glucosaminesulfaat bij knieartrose, maar ook daar is het heel onduidelijk of de supplementen beter werken dan placebo’s (neppillen). Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat je er geen voordeel van kunt hebben. Als je het toch probeert, zou je na twee à drie maanden resultaten moeten merken. Indien niet, kan je maar beter stoppen met het nemen van de middelen.
Mogelijke bijwerkingen
De supplementen worden in het algemeen als veilig beschouwd, al legde de Australian Rheumatology Association begin dit jaar de nadruk op het gevaar voor mogelijke bijwerkingen. Een Australische studie vond 336 gevallen van neveneffecten, gespreid over een periode van 11 jaar, voor het merendeel allergische reacties. Zeker mensen met een allergie voor schaaldieren blijven beter weg van de supplementen.

De supplementen worden daarnaast specifiek afgeraden voor diabetici, mensen die antistollingsmedicijnen (bloedverdunners) nemen, personen met glaucoom en mensen met astma. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven laten het middel best links liggen. In het algemeen kan je door de supplementen last krijgen van spijsverteringsproblemen, zoals maagzuur en diarree, en is er een risico op interactie met bepaalde geneesmiddelen. Spreek dus eerst met je arts vooraleer je de supplementen aanschaft.
Oefentherapie
Waar de werking van glucosamine onduidelijk is, is wel bewezen dat pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen soelaas kunnen bieden. De belangrijkste aanbevelingen hebben echter niets met medicijnen te maken: oefentherapie en eventueel gewichtsverlies.

Lees ook: Schouderpijn: artrose in de schouder

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.healthline.com
https://www.vrt.be
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl
https://www.mayoclinic.org
https://www.webmd.com
https://www.health.harvard.edu
https://theconversation.com
https://arthritisaustralia.com.au

Lees ook: Behandel artrose zo vroeg mogelijk

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram